tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijvers

Waterlelies, vijverplanten met betoverende bloemen

Waterlelies zijn zonder meer de ultieme vijverplant. Ze hebben mooie vormen en exquise kleuren die variėren van wit, geel tot roze en rood. InfoTalia legt je uit hoe je deze waterplanten optimaal verzorgt.

Nymphea of waterlelie

Velen hebben de mening dat een vijver zonder waterlelies not done is. De frisgroene drijvende bladeren geven inderdaad een mooie toets aan je vijver. Ze kunnen variėren in grootte: van grote borden tot kleine schijfjes en spelen een belangrijke rol tegen algenvorming. Ze verminderen de hoeveelheid algen in vijvers doordat ze het wateroppervlak beschaduwen en licht weren. Bovendien vormen de bladeren goede schuilplaatsen voor vijvervissen.

 

Hoewel de prachtige bloemen van de waterlelie nooit langer dan vier ą vijf dagen bloeien, worden ze telkens door nieuwe vervangen. Na de bloei rolt de stengel zich op en draait hij waardoor de gesloten bloem onder water belandt. Sommige soorten veranderen ook van kleur naarmate ze ouder worden.

 

 

Zonnige en stilstaande plaats voor waterlelies

Alle waterlelies vragen een zonnige plaats om goed te bloeien. Ze openen hun bloemen slechts volledig als de zon schijnt.

 

Daarnaast is het belangrijk dat lelies niet in de buurt van fonteintjes of watervallen geplant worden, aangezien ze van nature in stilstaand water groeien.

 

Juiste diepte voor waterlelies

De diverse leliesoorten verschillen op het vlak van plantdiepte: ze kunnen zowel vijftien centimeter als tot meer dan een meter diep gaan. Je kan de waterlelie geleidelijk laten zakken over een periode van enkele jaren, maar het is beter ze meteen op de juiste diepte te plaatsen.

 

Waterlelies planten

De ideale periode om waterlelies in de vijver te planten loopt van april tot september. In die maanden worden ze verkocht in kleine potten. Voor je ze inbedt in je vijver moet je waterlelies verpotten.

 

Hoe plaats je een lelie in een mand?

  • Vul de mand met leem of een waterplantenmengeling van goede kwaliteit.
  • Plaats er dan de waterlelie in waarbij je de diepte goed in de gaten houdt. De waterplant moet zo geplant worden dat het groeipunt tot het grondniveau komt.
  • Druk de aarde vervolgens stevig aan.
  • Eindig met een dunne laag grind over de aarde om te vermijden dat de grond wegspoelt.

Hoe ga je vervolgens te werk?

  • Leg enkele spades grind op de vijverbodem ter bescherming van de folie.
  • Plaats daar enkele bakstenen op.
  • Plaats daarop de vijvermand met de waterlelie in.

In grote vijvers kan je waterlelies rechtstreeks in de modder op de bodem planten.

 

Waterlelies verzorgen

Eens aangeplant vraagt de waterlelie weinig onderhoud behalve het verwijderen van oude bladeren in de herfst.

 

In ondiepe vijvers hebben kleine waterlelies extra bescherming nodig in de winter, omdat het wateroppervlak gemakkelijk kan bevriezen. Zorg voor een isolatielaag tijdens koude nachten.

 

Waterlelies bemesten

In de handel zijn speciale mesttabletten voor waterlelies te koop. Je bemest deze vijverplanten best twee keer per jaar waarbij je de tabletten in de grond drukt aan de basis van de waterlelie.

 

Waterlelies vermeerderen

Ongeveer elke vijf jaar moet je waterlelies delen. Rond dat tijdstip tonen ze meestal bladeren die boven het wateroppervlak uitrijzen, waardoor ze de bloemen overschaduwen.

 

Hoe ga je te werk?

  • Haal de hele plant in de lente uit het water en spoel er alle aarde af.
  • Gebruik een scherp mes om een deel rizoom los te maken met een krachtig groeipunt.
  • Pot de plantdelen afzonderlijk op.

Bloeiende waterlelies?

Waterlelies kunnen er een tijdje over doen vooraleer ze zich thuis voelen in de vijver en beginnen bloeien. Een te diepe plaatsing is de meest voorkomende reden voor niet-bloeiende waterlelies. Ook fonteintjes en watervallen hebben een nefaste werking op de bloei, aangezien ze te veel deining in het water veroorzaken.

 

Wil je sterke waterlelies, dan kan je het eerste jaar de bloemen best verwijderen zodat je de plant de kans geeft om zich vestigen en aan te slaan in zijn nieuwe omgeving. In de volgende jaren hoef je de uitgebloeide leliebloemen niet meer te verwijderen.  Snijd ze twintig centimeter boven het wateroppervlak af. De stengels zijn immers hol en kunnen rotten als er water in komt.

 

Plagen en ziektes bij waterlelies

Waterlelies kan je redelijk probleemloos in je vijver laten groeien. Ze kunnen aan enkele plagen en ziektes leiden, maar doorgaans zijn deze oppervlakkig waardoor ze weinig permanente schade toebrengen aan de planten.

 

Gebruik liever geen chemische producten als je vissen in je vijver hebt. Als je last hebt van bladluizen op bladeren en/of bloemen, bespuit ze dan met een waterstraal zodat ze in het water belanden. Je vissen houden van deze snack.

 

Sommige vlinders kunnen een lastige plaag vormen tijdens de zomer: ze leggen hun eitjes op de rand van de bladeren. Daaruit groeien larven die langwerpige beten vormen. Ook een bepaald type mug verscheurt de bladeren, maar dat komt minder vaak voor. Je kan deze insecten gemakkelijk van de lelie plukken, ook de vissen zullen helpen om hun aantal in te perken.

 

Kroonrot is de meest ernstige ziekte waaraan waterlelies kunnen leiden. De bladeren kleuren rood, krullen om en worden broos. Vooral jonge waterlelies kunnen eronder lijden. De enige oplossing is de plant uit de vijver halen en ze in een emmer met fungicide onderdompelen. Let op, na deze behandeling moet je de plant grondig spoelen voor je hem terug in de vijver plaatst.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin