wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Inbraakbeveiliging

Buitenverlichting als inbraakpreventie

Inbrekers slaan vooral ’s avonds en ’s nachts toe. De schemering en de duisternis van de nacht vormen dan hun partner in crime. Strategisch geplaatste buitenverlichting kan mogelijke dieven afschrikken. Wij geven tekst en uitleg over deze vorm van inbraakpreventie.

Afschrikeffect van buitenverlichting
Gelegenheidsinbrekers kiezen vaak gemakkelijke doelwitten uit zoals een verlaten woning. Kan je de indruk wekken dat er iemand thuis is, dan laten inbrekers je woning meestal links liggen. Dat kan gemakkelijk met verlichting in de vorm van enkele klok- of schemerschakelaars. De aanwezigheid van bewoners schrikt inbrekers immers af. Ook buitenverlichting heeft een ontradend effect: buitenlampen kunnen de inbreker immers zichtbaar maken waardoor er sprake is van sociale controle.

Plaatsing en keuze van buitenverlichting als inbraakpreventie
Je doet er goed aan om buitenlichting zoveel mogelijk buiten het directe bereik van inbrekers aan te brengen. Zorg voor ‘vandaalbestendige’ armaturen en schakel buiten gemonteerde stopcontacten tijdens afwezigheden en vakanties uit. Zo voorkom je dat inbrekers opzettelijk kortsluiting veroorzaken. Een apart elektrisch circuit voorzien is een andere optie. Ook de buitenlamp en de bekabeling moeten zich buiten het bereik bevinden om eventuele saboteurs te slim af te zijn. Idealiter leid je de stroomdraad rechtstreeks van de armatuur naar de muur. Daarvoor heb je wel aangepaste armaturen nodig.

Wil je niet alleen met permanente verlichting of met tijdschakelaars bediende lampen werken? Dan kan je kiezen voor automatische verlichting die aanspringt op het ogenblik dat iemand het huis nadert. Houd daarbij rekening met alle routes die inbrekers kunnen gebruiken. Bij een vrijstaande woning betekent dat bijvoorbeeld dat je alle kanten van het huis voorziet van automatische lampen. Koppel dit type buitenverlichting in geen geval aan het alarmsysteem van de woning. Dit zou immers geactiveerd kunnen worden door vogels, katten of bladeren, wat niet de bedoeling is.

Kies voldoende sterke lampen als deze een ontradend effect op dieven moeten hebben. De lichtsterkte moet vergelijkbaar zijn met de sterkte van de openbare verlichting op straat. Verdeel het aantal lichtpunten ook zo goed mogelijk. Vermijd sterke contrasten zoals felle lampen met duistere plekken ertussen. Bovendien moet je vermijden dat de afstand tussen de straatverlichting en tuinverlichting te groot is. Dit is vooral bij woningen met een grote afstand ten opzichte van de weg van belang. Kies ten slotte breedstralende armaturen. Bijvoorbeeld: een woning die 6 tot 8 meter breed is, kan je uitrusten met een armatuur op 2,5 meter hoogte en met een sterkte van 400 lumen (gewone gloeilamp van 40 watt).

Gebruik energiezuinige lampen, maar wees voorzichtig met bepaalde spaarlampen. Bij sommige spaarlampen duurt het een hele tijd vooraleer ze op volle sterkte branden, vooral als het buiten koud is. Bovendien loopt de lichtopbrengst na een tijdje terug. Rendabele buitenverlichting creëer je met lagedruk-kwiklampen en lagedruk-natriumlampen. 

Je kan de tuinlampen nog hoger aanbrengen. Als de lampen hoger hangen dan 2,5 meter, werkt de sabotagebeveiliging nog beter. Houd er dan wel rekening mee dat de sterkte van het licht op de grond vermindert met het kwadraat van de hogere bevestiging. Bijvoorbeeld: verdubbel je de hoogte, dan vermindert de lichtsterkte met een kwart. 

Voorzie eventueel bijkomende verlichting voor in- en uitspringende delen van de gevel (portiek bijvoorbeeld). Let wel op bij uit het zicht liggende delen: de verlichting kan hierbij een vals gevoel van veiligheid creëeren waardoor je dieven net helpt bij hun inbraakpogingen. 

Vermijd dat de buren en omwonenden last hebben van jouw buitenverlichting.

Schakelaars voor buitenverlichting als inbraakpreventie
Naast de bekende klokschakelaars die met een timer werken bestaan er nog enkele handige schakelaars voor de tuin- en buitenverlichting. Ze komen goed van pas met oog op de veiligheid.

  • Naderingsschakelaars
    Je kan buiten een detector hangen zodat de buitenverlichting automatisch aanspringt als er binnen het bereik van de detector bewegingen worden opgevangen. Je kan er rechtstreeks 1 of meerdere lampen mee laten oplichten. Er bestaan meerdere soorten naderingsschakelaars: ze verschillen in wattage, in detectiebereik en in het al dan niet beschikken over voorzetlenzen waarmee het detectiegebied bepaald wordt. Doorgaans kan je 2 dingen instellen: hoe donker het buiten moet zijn om de lamp te activeren en de inschakelduur.  Wil je de lamp ook manueel aan en uit kunnen doen? Dan kan je in huis een schakelaar plaatsen. Een naderingsschakelaar kan je niet aansluiten op een sirene. Je zou dan veel te vaak geconfronteerd worden met een vals alarm, aangezien de schakelaar ook dieren, takken en bladeren die in beweging zijn, detecteert. 
  • Schemerschakelaars
    Met een schemerschakelaar gaat de buitenverlichting automatisch aan vanaf het ogenblik dat het lichtniveau onder een bepaald minimum komt. Je hoeft ’s avonds dan niet meer zelf aan de verlichting te denken. De lampen blijven dan de hele nacht branden of je moet er een schakelkok tussen zetten.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur