wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Airconditioning

Airconditioning brengt verkoeling: werking van een airco

Warme dagen schreeuwen om verkoeling en de mensen trekken massaal naar de winkel om zich een ventilator of een airco aan te schaffen. Maar hoe werkt een airco? Een mobiel toestel dat enkel de lucht koelt? Ja, maar een toestel dat ook dienst kan doen als verwarming, de lucht zuivert en de luchtvochtigheid beïnvloedt, is net zo goed een airco. De vlag dekt heel wat ladingen.

Airconditioning betekent eigenlijk ‘lucht behandelen’. Dat is ook letterlijk wat de airco doet, de lucht zo behandelen dat voor ons een groter comfort ontstaat. In de eerste plaats denken we daarbij aan lucht afkoelen, maar het hoeft daar niet toe beperkt te blijven.

Waarom airconditioning laten installeren?

Het antwoord op die vraag is eenvoudig: om het leven aangenamer te maken. Een mens voelt zich niet alleen best wanneer de temperatuur rond de 20 à 22 graden schommelt, hij presteert dan ook het best. Bedrijven zijn zich daar al langer van bewust. Een meerderheid beschikt dan ook over een aircosysteem.

De meest geavanceerde toestellen beperken zich niet tot verkoeling als factor van welbevinden. Zij kunnen ook zorgen voor bevochtiging en ontvochtiging van de lucht en voor verluchting en luchtverversing.

Koele lucht verspreiden

Simpel gesteld doet een aircotoestel het volgende: het zuigt de warme lucht uit een ruimte, koelt die lucht af en blaast de gekoelde lucht opnieuw in de ruimte. Door die constante toevoer van koele lucht daalt de temperatuur.

De koeling gebeurt door een koelstof die in een gesloten circuit aanwezig is in het toestel. De warmte die uit de lucht gehaald wordt, komt uiteindelijk terug in de buitenlucht terecht. Het werkt op precies hetzelfde principe als een ijskast.

De koelvloeistof in de airco is belasten voor het milieu. Een airco die werkt met water als koelmiddel vormt een milieuvriendelijker alternatief, maar de keuze is beperkter.

Binnen airconditioners moet je nog een onderscheid maken tussen monobloctoestellen en splittoestellen.

Monobloc- en splittoestellen

Bij monobloctoestellen vormt het volledige systeem één geheel.

Splittoestellen bestaan uit twee gescheiden delen. De binnenunit bevindt zich in het huis. Dit deel zorgt voor de verspreiding van de koude lucht. De buitenunit, die zich uiteraard buiten bevindt, voert de warme lucht af.

Splittoestellen scoren ook beter op het vlak van geluidsoverlast. Doordat het motorgedeelte zich in de buitenunit bevindt, is er aanzienlijk minder lawaai binnen.

Verwarmen

Verwarmen met een airco kan wanneer je over een systeem met een waterpomp beschikt. Bij het verwarmen gebeurt precies hetzelfde als bij het koelen, maar de cyclus is omgekeerd. De airco onttrekt warmte aan de buitenlucht en die wordt uiteindelijk in het huis ingebracht. Warmte uit de buitenlucht halen, kan tot ongeveer -10 graden.

Koelvermogen

Voor de vuist weg kan je stellen dat er ongeveer 40 Watt koelvermogen nodig is per m³. Voor een ruimte van 5m op 5m met een hoogte van 2,2Om betekent dit een airco van ongeveer 2200 Watt.

Houd er rekening mee dat een kamer met veel glas aan de zuidkant, of vlak onder het dak, meestal een hoger koelvermogen zal vragen.

Enkele nadelen van airco

  • Hoog energie-verbruik;
  • Een goede werking is enkel gegarandeerd in een volledig afgesloten ruimte of gebouw;
  • Schadelijk voor het milieu door de uitstoot van gassen die bijdragen tot het broeikaseffect;
  • Kan lawaaierig zijn, zeker als je kiest voor een mobiel toestel

Tips voor het gebruik van een airco

  • Houd het verschil tussen binnentemperatuur en buitentemperatuur beperkt. Een verschil van 5 tot 7 graden is voldoende om een fris gevoel binnen te garanderen, zeker in onze streken. Grotere verschillen kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn en verkoudheden;
  • Volg de onderhoudsinstructies van de producent strikt op. De kans dat de airco een bron van ziekte of allergie wordt, reduceer je daardoor tot een minimum;
  • Laat het toestel één tot twee maal per jaar nakijken door een installateur.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur