wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Bekisting & Wapening

Gewapend beton – gewapende vloerelementen

Vloerelementen in gewapend beton hebben een trapeziumvormige doorsnede. Er zijn uitsparingen of kanalen voorzien in het gewelf. Het aantal kanalen is afhankelijk van de breedte van het gewelf. De uitsparingen zorgen ervoor dat het gewicht van het gewelf beperkt kan worden.
Het strokengewelf is een gewapende betonstrook of vloerelement voorzien van een wapeningsijzer aan de onderzijde of de stootvorm van het gewelf. Bij het strokengewelf zijn tal van afmetingen en soorten te bekomen. De afmetingen van het strokengewelf zijn afhankelijk van de afmeting van de overspanning en de toepassing waar het gewelf zal gebruikt worden.
 
De breedte van een gewapend strokengewelf varieert tussen 30 en 60 cm en de dikte varieert tussen 13 en 20 cm voor particuliere woningen.
 
Dergelijke gewelven kunnen aan de onderzijde ruw of glad afgewerkt worden. Meestal wordt in een garageruimte gekozen voor gladde gewelven aangezien die later niet voorzien worden van bepleistering. In leefruimtes wordt meestal gekozen voor een ruwe onderzijde. Hierdoor blijft de binnenbepleistering beter hechten aan het strokengewelf.
 
De onderzijde van de gewelven kunnen ook voorzien zijn van een isolatiepaneel. Dit wordt dikwijls toegepast bij kruipkelders.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur