wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  CV verwarming

Lage druk in CV ketel of centrale verwarming

Geeft de verwarming te weinig warmte of werkt de verwarming helemaal niet? Dan bestaat de kans dat de druk in uw CV ketel te laag is. Je kan dit gelukkig makkelijk zelf oplossen met een klein beetje handigheid.

Hoe komt het dat mijn ketel te weinig druk heeft?
Warm water heeft een groter volume dan koud water. Door de wisseling van koud naar warm vermindert de druk langzaam in de leidingen. Ook het ontluchten van radiatoren verlaagt de druk in je ketel. Op zich is dit helemaal niet erg omdat de meeste CV ketels zich automatisch uitschakelen bij een te lage druk. Toch kan het geen kwaad om af en toe de druk te controleren om te vermijden dat je verwarming het laat afweten op een koude dag.

Hoe weet je of er te weinig druk is in je CV ketel?
Op elke ketel is een manometer geďnstalleerd die de druk in je centrale verwarming aangeeft. De druk moet idealiter tussen de 1 en 2 bar zijn. Nieuwere modellen hebben een digitale weergave, oudere modellen werken daarentegen nog met een wijzerplaat. De rode pijl duidt het maximum aan, de zwarte wijzer toont de huidige druk in de verwarmingsketel. Bij een druk die lager is dan 1 bar, dien je de ketel bij te vullen.

Hoe vul je de druk in je ketel weer aan?
Dit is een klusje dat iedereen vlot zelf kan uitvoeren door onderstaande stappen te volgen:

  • Neem een dweil en een kleine emmer. Plaats deze onder de kranen
  • Schakel de verwarming uit of plaats ze via de thermostaat op de laagste stand.
  • Wacht tot de ketel minder dan 40° aangeeft om een te groot temperatuurverschil te vermijden. Een groot temperatuurverschil doet de ketel immers soms barsten.
  • Sluit uw waterdarm aan op het waternet
  • Sluit de andere kant van de waterdarm aan op het verwarmingscircuit
  • Draai de kraan van het waternet open
  • Open de kraan van de verwarming en hou de manometer in de gaten. Eens deze boven de 1,5 bar komt, sluit je de kraan van het verwarmingscircuit
  • Sluit de kraan af van het waternet.
  • Bij het loskoppelen van de slang of darm komt er steeds wat water mee dus hou je emmer en dweil klaar onder de darm.
    Sommige modellen zijn continu aangesloten op het waternet, dan hoef je enkel de kraan langzaam een beetje open te draaien om de gewenste druk te krijgen.
  • Plaats de verwarming terug aan of verhoog je thermostaat.

OPMERKING: Het verhogen van druk in je ketel zorgt voor lucht in de leidingen van je centrale verwarming. Het is niet uitzonderlijk dat je erna de radiatoren dient te ontluchten.

TIP: Vraag tijdens de installatie van een verwarmingsketel aan de installateur of hij even kort uitlegt hoe je de druk op je ketel terug verhoogt. Schrijf dit op en hang het eventueel naast of op de ketel. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe je de druk aanvult. Ook bij een verhuis of verkoop van je woning is dit een handig instrument voor de nieuwe bewoners.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur