wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Houten vloeren

Voorkom piepende houten vloeren

Piepende vloeren, in veel oude huizen hoor je irriterende piepgeluiden bij elke voetstap die je zet. Soms moet je er gewoonweg aan wennen, want een bestaande piepende vloeren genezen is niet altijd even gemakkelijk. Wij leggen je daarom uit hoe je piepgeluiden bij houten vloeren kan voorkomen.

Oorzaken van piepende vloeren
Piepende vloeren kennen verschillende oorzaken. De meest voorkomende reden is een niet goed vastgemaakte houten ondervloer, al kan ook een metalen buizensysteem onder een vloer piepende geluiden veroorzaken als je erover wandelt. In wat volgt, bespreken we beide oorzaken.

Houten ondervloer als oorzaak
In veel gevallen rust de losse ondervloer lichtjes op de dwarsbalken van de vloer. Wanneer iemand over de ondervloer wandelt, veroorzaakt het gewicht van die persoon een neerwaartse beweging totdat de vloer in contact komt met de dwarsbalken. Wandelt de persoon in kwestie weg, dan beweegt de houten vloer terug omhoog naar zijn oorspronkelijke positie.

Aangezien de houten ondervloer omhoog en omlaag beweegt, schuift hij langs de nagels die de timmerman gebruikte om de ondervloer aan de dwarsbalken te bevestigen. De beweging van het hout langs de nagels veroorzaakt een irriterend gepiep.

Metalen leidingen als oorzaak
Piepgeluiden kunnen ook voortkomen uit het metalen leidingenstelsel dat warmte en lucht levert in elke ruimte van je woning. Als de plaatser van dit metalen leidingenstelsel niet voorzichtig te werk gaat, is het mogelijk dat hij de leidingen op die manier plaatst dat ze ietwat verbonden zijn met elkaar. Als je dan over de vloer wandelt, kan neerwaartste druk op het buizenstelsel ervoor zorgen dat de metalen leidingen piepen of ploffen.

Sommige timmerlui en bouwvakkers maken gebruik van diagonaal klampwerk tussen de dwarsbalken van de vloer. De individuele delen van het klampwerk die de letter x vormen, mogen elkaar niet raken. Ertussen moet een spatie van ongeveer 1 1,5 centimeter zitten zodat ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen wanneer de de dwarsbalken belast worden. Als het steunmateriaal in contact komt met elkaar en beweegt, kan het eveneens vervelend piepen.

Proactief handelen bij houten vloeren
Als je de belangrijkste oorzaken kent, kan je proactief handelen en bij de plaatsing van een nieuwe vloer voorkomen dat hij piept en kraakt. Stel daarom gerust gerichte vragen aan de vaklui die je houten vloer komen plaatsen: welke maatregelen zullen ze treffen ter preventie van piepgeluiden? Let op met antwoorden waarbij er sprake is van lijm en speciale nagels. Veelal bieden deze materialen geen afdoende oplossing aangezien ze niet correct geplaatst worden, want het lijmen van de ondervloer en het aanbrengen van speciale nagels kan wel degelijk piepgeluiden verminderen of voorkomen.

Ben je een nieuwe woning aan het bouwen? Controleer deze dan zo vaak als mogelijk is op gebreken die piepgeluiden veroorzaken. Bezoek de bouwwerf s morgens vroeg als het nog rustig is. Wandel door het huis en luister of je de vloeren hoort piepen. Vanwege het natte of vochtige houten geraamte breng je best verschillende bezoekjes wil je alle mogelijke piepgeluiden ontdekken. Nat hout kan opzwellen en maskeert vaak storende geluiden. Als het hout droogt en krimpt, dan stapelen de voorwaarden voor de productie van piepgeluiden zich op. Daarom moet je zeker een intensieve inspectie uitvoeren bij de bouw van een nieuwe woning.

Een houten ondervloer kan vastgeschroefd worden aan de dwarsbalken, voordat de eigenlijk vloerbekleding geplaatst wordt. Gebruik speciale schroeven die minstens tot 2 centimeter diep in de dwarsbalken bevestigd worden. Zorg ervoor dat alle vloeren in de hal en in de open vlaktes van de kamers op deze manier vastgeschroefd worden aan de dwarsbalken. Eens de eigenlijke vloerbedekking geplaatst is, is het namelijk een hele uitdaging om piepende houten vloeren aan te pakken. Preventie is daarom de beste actie.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur