wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Kachels, tegelkachels en speksteenkachels

Welk hout voor je kachel?

In een kachel kan je meer houtsoorten verbranden dan in een open haard maar toch is het best even uitkijken welke houtblok je verbrand want er zijn grote verschillen...

Hard hout en zacht hout
Deze opdeling van houtsoorten heeft geen invloed op de warmte die je krijgt bij verbranding maar wel over de duur van de verbranding en de vlamvorming. Hard hout heeft minder aanvullingen nodig en zal dus ook minder ruimte innemen om te stockeren. De vlammen van hard hout zijn ook héél rustig en gloeien lang na.

Best gebruikte harde houtsoorten zijn Essenhout, Berkenhout en Eikenhout en hout van fruitbomen.

Hout voor je kachel is ook ovengedroogd verkrijgbaar. Dit hout boet niets in van haar kwaliteit maar de kunstmatige droging heeft wel een extra prijskaartje. In ruil voor deze 15% meerprijs mag het hout wel opgeslagen worden in een gesloten ruimte zoals je garage. Traditionele gedroogd hout heeft een grotere kans op schimmelvorming in een gesloten ruimte.

Naaldhout
Sparren of dennen komen veel voor bij ons en is perfect bruikbaar in je kachel. Wel moet gezegd zijn dat door de aanwezigheid van hars en houtgassen er veel vonken kunnen springen. Ook zal je schoorsteen meer roet te verwerken krijgen.

Naaldhout van sparren of dennen brandt sowieso een pak minder lang dan Es, Beuk of Eik.

Essenhout
Hout van de Es is taai, hard en elastisch. Dit maakt het uitermate geschikt om te gebruiken in je kachel.
Essenhout heeft een trage verbranding met mooie vlammen en een lange gloeiing.

Eikenhout
Zuivere houtsoort die een lange brandtijd heeft met weinig rook. Let er wel op dat Eikenhout minimaal 3 jaar moet drogen om alle tannines uit het hout te krijgen. Koop dit hout bij voorkeur een jaar voor gebruik ook al beweert de leverancier dat het reeds lange tijd gedroogd heeft. Goed gedroogde Eik geeft levendige, knisperende vlammen.

Beukenhout
Deze harde houtsoort heeft een zeer schone en trage verbranding en ruikt lekker. Net zoals bij het hout van de Es, is Beukenhout uitermate geschikt voor lange branding en grotere kachels.

Hout van fruitbomen
Fruitbomen worden niet gekweekt voor hun hout en hebben een lange levensduur wat hun zeldzaam maakt als brandhout. Hout van fruitbomen zal je dan ook enkel goedkoop kunnen opbranden als je het zelf kapt.

Zacht hout
Zacht hout is evengoed bruikbaar in je kachel als hard hout. Je zal enkel vlugger moeten bijvullen en er is meer asvorming. Door de vlugge verbranding zijn de vlammen ook iets intenser. Zacht hout is perfect geschikt als eerste lading hout na de aanmaak van het vuur. Kap zacht hout in kleine blokjes om het vuur aan te maken in plaats van aanmaakblokken te gebruiken.

Zachte houtsoorten die je gebruikt in je kachel zijn Berk, Linde, Kastanje en Populier

Opmerking: natuurlijk gedroogde Berk heeft een grijze kleur met lichte paddenstoelvorming. Ovengedroogd ziet een Berk er spierwit uit.

Welk hout kan je niet gebruiken in je kachel?
Niet elke houtsoort is geschikt om te branden in je kachel. Bewerkte houtsoorten moet je sowieso vermijden daar deze stoffen bevatten zoals chloor of barium, cadmium, lood of zink. Hier spreken we vooral over geverfd of geïmpregneerd hout zoals treinbiels, tropisch hout van tuinmeubelen, afsluitingspalen, spaanplaten of ander bouwafval, ...

Naast het feit dat de verbranding van bewerkt hout een schadelijke en zwarte rook afgeeft, zal het ook je kachelvenster en schoorsteen vervuilen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur