Preventief
Een goed geïsoleerd huis zal altijd frisser blijven dan een slecht geïsoleerd huis. Natuurlijk kan je niet in een-twee-drie je hele huis goed isoleren. Het is misschien een ideetje om tegen de volgende zomer grote delen van je huis te isoleren (al is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend). Vooral een goede dakisolatie is interessant. Het houdt in de zomer een groot deel van de warmte buiten en in de winter de warmte binnen. Dat is altijd aangenaam voor je energierekening.
Produceer ook niet te veel warmte in huis op warme dagen. Uitgebreid koken of strijken maakt het warmer in huis en die warmte blijft meestal binnen hangen.
Airco
Airco kan je vertrek snel doen afkoelen, maar het is beter dat je even stilstaat bij de energie die zo’n airco verbruikt. Een huis met 1°C afkoelen kost drie keer meer energie dan het met 1°C op te warmen. En geef toe, zonder airco lukt het waarschijnlijk ook wel.
Zonnewering
Er is maar één gouden raad van belang voor zonnewering bij ramen: de zonnewering moet aan de buitenkant van het raam zitten. Zoniet komt een groot deel van de warmte toch nog in je huis. Kies dus voor een luifel of uitvalscherm of een rolluik. Gordijnen en zonnewerende glasfolie kunnen ook van nut zijn, maar halen niet het rendement van de zonnewering aan de buitenkant van het huis.
Een natuurlijke beschutting van bladverliezende bomen is natuurlijk ook optimaal. ’s Zomers houden die het zonlicht tegen en ’s winters kan de zon binnen schijnen doorheen de kale takken. Een goed geleide blauwe regen of druivelaar is een mooi alternatief, maar het duurt een tijdje vooraleer het een goed scherm tegen de zon vormt.
Verluchten
Zet nooit je ramen overdag open, zelfs niet op kipstand. De warme lucht wringt zich door de kleinste spleetjes je huis binnen. Het is dus niet alleen belangrijk je ramen en deuren dicht te houden, je moet ook kieren en spleten opsporen en dichten. Verlucht je huis pas als het begint af te koelen ’s avonds en ’s nachts. Je huis afkoelen gaat het snelst door tocht te creëren. Dat doe je door minstens twee ramen volledig open te zetten, liefst verschillende ramen op verschillende verdiepingen. Wil je geen muggen in huis, dan voorzie je beter ook muggenramen.
Je wilt natuurlijk vooral dat je slaapkamer fris is als je gaat slapen. Laat daarom ook een ventilator draaien voor je gaat slapen. Als je een teil fris water met ijsblokjes voor je ventilator plaatst, dan heb je in een veel kortere tijd een frisse slaapkamer.
Plat dak
Heb je een plat dak, dan weet je waarschijnlijk wel hoe warm zo’n dak kan worden als de zon hard schijnt. Vaak kunnen die temperaturen oplopen tot zo’n 80°C. Om dat te vermijden kan je het hele dak bedekken met kleine plantjes. Door deze plantjes loopt de temperatuur niet hoger op dan 25 à 30°C. Een bijkomend voordeel is dat de plantjes water opnemen waardoor de rioleringen minder belast worden. In sommige steden krijg je dan ook een subsidie als je je plat dak laat begroeien. Ook witte keitjes op je plat dak houden de temperaturen laag.