wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  De warmtepomp

Rendement van warmtepompen: COP of prestatiecoëfficiënt

Het grote voordeel van warmtepompen is dat ze een grotere hoeveelheid energie ( warmte ) leveren dan nodig is om de warmtepomp te laten functioneren. Deze meerwaarde wordt uitgedrukt in COP

COP-waarde om warmtepompen te vergelijken
Als je warmtepompen wenst te vergelijken is het best een eenduidig systeem te hebben. De COP-waarde ( Coefficient Of Performance ) is de meest gekende. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement van de warmtepomp is.

De COP-waarde heeft een eenvoudige formule:
COP = geleverde warmte-energie / verbruikte energie

Een voorbeeld:

Als een warmtepomp 1 kWh elektriciteit nodig heeft om 4 kWh warmte te genereren heeft deze warmtepomp een COP van 4

Spijtig genoeg is het COP rendement een theoretische waarde die geen rekening houdt met pompen, ventilatoren, buffervat verwarming, naverwarming, ...

SPF (Seasonal Performance Factor)
Zoals reeds aangehaald, is de COP-waarde een theoretische waarde. Het houdt dus ook geen rekening met de seizoenen. Schommelingen van de temperatuur van de warmtebron ( bijvoorbeeld buitenlucht ) kan het rendement ver onder de COP-waarde brengen. Een SPF-waarde ( Seasonal Performance Factor ) kan dit wel maar is praktisch niet te garanderen omdat deze afhankelijk is van:

  • Persoonlijke gewoontes ( welke temperatuur wenst men )
  • De winter zelf ( strenge winter of zachte winter )
  • Hoe is de warmtepomp afgesteld
  • Is de installatie goed verlopen ( vb de diepte van een horizontale grond-water warmtepomp )

Ga er gewoon van uit dat de COP-waarde verminderd dient te worden met een kwart basispunt ( -0,25 ) tot 3/4 basispunt ( -0.75 ) afhankelijk van je gekozen warmtepomp. Hoe afhankelijker van de weersomstandigheden, hoe meer het werkelijke rendement zal afwijken van de COP-waarde.

Rendement héél afhankelijk van het type warmtebron ( en dus ook warmtepomp )
De belangrijkste factor voor een warmtepomp om zo energiezuinig te kunnen werken, is het verschil tussen de aangevoerde temperatuur ( warmtebron ) en de verwarming zo klein mogelijk is.

Vandaar dat een lucht-lucht warmtepomp een lager rendement haalt dan bijvoorbeeld een verticale grond-water warmtepomp. Om koude lucht van -5° op te warmen is meer energie nodig dan bij een luchttemperatuur van 10°.

OPGELET: Rendement is ook afhankelijk van het verwarmingswater!
Soms worden warmtepompen aangesloten op bestaande CV's met radiatoren. Radiatoren doen  pas echt goed dienst bij koud weer als het verwarmingswater 60° of iets meer is. Dit is echter nefast voor het rendement van je warmtepomp.

Voor een goed rendement moet je verwarming installeren met lage temperaturen zoals vloerverwarming, wandverwarming of heteluchtblazers. Ook het over-dimensioneren van je radiatoren kan helpen. Al dien je hier het vermogen vlug maal 3 doen.
Je kan ook het aantal radiatoren uitbreiden maar dit is visueel en ruimtelijk meestal een probleem.

Gas is goedkoper dan elektriciteit
Je kan je afvragen wat dit met het rendement van je warmtepomp te maken heeft. Wel, je warmtepomp werkt op elektriciteit dus als je een warmtepomp aankoopt die een slecht rendement geeft, bestaat de kans dat je meer geld zal verliezen aan elektriciteit om de warmtepomp aan te drijven dan mocht je verwarmen op aardgas.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur