wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Decoratiemateriaal

Breng de sfeer van eindejaar binnen

Kerstminnende personen hebben gezelligheid hoog in het vaandel. Het interieur krijgt vele kerstaccenten: kaarsen, versieringen, kerststukken, bloemen, een kerstboom en kerstverlichting smukken de kamers op. Hoe slaag je erin om dit jaar je interieur een eindejaarssfeertje aan te meten? Volg ons stappenplan en pronk met je sfeervolle eindejaarsinterieur!

1. Welke kamers ga je aankleden

Wil je dat je hele interieur de sfeer van eindejaarsfeesten uitstraalt, dan zou het zonde zijn om alleen de kamers die je veel gebruikt te versieren. Geef elke kamer je eigen sfeervolle toets zodat je in elke ruimte een kerstgevoel krijgt. Dat hoeft geen tonnen werk met zich mee te brengen, vaak zijn de eenvoudigste ingrepen al voldoende. Een slaapkamer met een overdosis kerstlichtjes en schreeuwerige decoraties gaat er bijvoorbeeld ver over. De belangrijkste ruimte is de inkomhal. Tijdens kerst en nieuw ontvang je veel gasten, dus dan is het leuk dat ze bij het binnenkomen meteen de gezelligheid van je huis kunnen opsnuiven.

2. Welk thema

Het tweede wat je je moet afvragen is welk thema je zal kiezen. Je kan daar heel creatief in zijn. Probeer aanpalende kamers wel in dezelfde kleurschakeringen of themaís aan te kleden, zodat de overgangen niet te bruusk zijn.

 • Ga voor een botanisch thema waarbij je zoveel mogelijk natuurlijke decoratiematerialen gaat gebruiken om je interieur aan te kleden. Takken, bladeren, denneappels, houtstructuren en schors zijn hiervoor ook heel dankbare materialen.
 • Een dromerig wit thema bekom je met wittinten, grijs en rustgevend groen. Je haalt de sneeuw binnen en het geeft je interieur een vrouwelijke en romantische tint. Witte orchideeŽn mogen zeker niet ontbreken.
 • Glitter en glamour kan zeker en vast ook niet ontbreken. Gouden, zilveren en koperen accessoires doen je interieur schitteren. Als je deze combineert met oranje en donker cassis bekom je verbluffend stijlvolle resultaten.

Meer inspiratie kan je halen uit:

 • woon- en interieurbladen
 • winkeletalages
 • andere huizen
 • programmaís over interieurvormgeving op televisie

3. Welke decoratie-elementen ga je gebruiken

Het is op zich niet zo belangrijk welke decoratie-elementen je gebruikt. Passen ze bij elkaar ťn bij de kamer, dan is dat al een stap in de goed richting.
Bloemdecoraties, warme kleuren en warme materialen doen het in de juiste combinatie altijd goed om een gezellige sfeer te creŽren. Kijk in je eigen collectie, knutsel iets in elkaar of ga desnoods decoratie-elementen kopen.

Tips:

 • Gebruik sneeuwspray: het is goedkoop en geeft een instant kerstgevoel.
 • Bloemdecoraties hoeven niet oubollig te zijn. Er zijn allerlei trendy decoraties die een sobere kamer kunnen opfleuren.
 • Laat in je creaties steeds dezelfde materialen terugkomen. Zo creŽer je een links tussen de verschillende stukken.

4. De kerstboom

Klassieke boom:

 • Kerstboomversiering is duur. Je kan altijd eigen creaties of natuurlijke materialen zoals dennenappels gebruiken.
 • Ledlichtjes zijn heel zuinig en winnen aan populariteit. Ledlicht heeft een koele uitstraling, dus counter dat met kaarsen en theelichtjes op een veilige afstand rondom de kerstboom.
 • Vul de storende leegte onder de kerstboom op met decoraties of geschenkjes.

Alternatieve boom:

 • Klassieke kerstboom beu? Ga dan voor een kegelvormige lichtzuil met slingers en doorzichtig papier. Ideaal in een strak en modern interieur.
 • Een takkenboompje neemt minder plaats in dan een kerstboom.

5. Wat met de eettafel?

Stoer
Wil je dat je eettafel voor het kerst- of nieuwjaarsdiner een stoere en strakke uitstraling krijgt, dan kan je in een mannelijk thema werken. Kies voor een stoer, hoekig servies, sobere kleurpatronen en subtiele theelichtjes in kristallen vaasjes. Een kleurrijk bloemstukje geeft een mooi en pittig contrast met de sobere eettafel. Een cadeautje in elk bord dat de gasten mogen meenemen naar huis is leuk voor iedereen. Zorg wel dat het past binnen je gekozen thema.

Stijlvol
Niets houdt je tegen je driesterren kerstmenu te eten aan een chique en mooi uitgedoste feesttafel. De eerste stap naar een ongelooflijk chique ogende tafel is een royaal, donkerkleurig tafellaken dat klasse uitstraalt. Haal je porseleinen servies boven, zelfs de meest eenvoudige zal zonder problemen je tafel opwaarderen. Het oog wil ook wat, dus geef iedereen vier borden, ook al heb je niet zoveel gangen voorzien. Kerststukjes in ijzeren, lage kommetjes en hoge kandelaars kunnen zeker niet ontbreken. Werk je tafel af met glinstersnippers als romantisch kerstdetail.

Hartig kerstkleuren
Het is leuk om als thema je eettafel in een bepaalde kleur aan te kleden. Kies een van de twee kerstkleuren en blijf helemaal in de sfeer van de feestdagen. Rustgevend groen hou je beter als detail, maar het feestelijk warm rood kan enorm veel karakter aan je tafel geven. Kies rode wijnglazen, rode theelichthouders en een aandachtstrekkende rode tafeldecoratie, afgewerkt met groene accenten. Probeer niet te klassiek te gaan, maar ga bijvoorbeeld voor strakke glazen versierstukken. Geef de finishing touch door een bloemstukje met veel rood en groen in het midden van de tafel te plaatsen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur