wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Decoratiemateriaal

Hoe maak en versier je kaarsen?

Al eeuwenlang brandt men kaarsen. Aanvankelijk boden kaarsen licht en warmte, tegenwoordig steken we ze vooral aan vanwege de gezelligheid. Nog leuker zijn zelfgemaakte én -versierde kaarsen. Wij leggen je uit hoe je kaarsen maakt met restjes was, kaarsengel of kindvriendelijke korrels...

Restjes was verzamelen

Als je oude kaarsstompjes bewaart, kan je ze later gebruiken om nieuwe kaarsen te maken. De bijenwas, paraffine en stearine van kaarsen kan je immers smelten en dus opnieuw gebruiken. Je kan kaarsen volledig gieten uit oude was, maar beter is het om één helft nieuwe paraffine en stearine te gebruiken. Deze producten vind je in hobbywinkels kopen, net zoals de lonten trouwens.

 

Was smelten

Smelt de kaarsen 'au bain marie' in een pan met warm water. Je kan ook een oude pan vullen met een beetje water. Daarin  leg je de stukjes was. Laat de was langzaam warm worden. Je neemt best verschillende pannetjes naar gelang de kleur van de restjes. Je kan ook kleur per kleur werken. Gebruik geen magnetron om de was te smelten! 

 

Gesmolten was heeft een temperatuur tussen 70 en 95° C. Het is dus oppassen geblazen. Laat smeltende was nooit alleen achter.  Hij kan bij oververhitting immers vuur vatten. Toch een vlam in de pan? Giet er dan zeker geen water op, maar gebruik een branddeken, een emmer zand of een vochtige doek. 
 

In mallen gieten

Een mal kan je kopen of zelf maken met ‘wc-rolletjes, blik, melkpakken... Knip de mal op maat en maak de onderkant goed dicht zodat hij niet kan lekken.

 

In het midden van de bodem van de mal bevestig je eerst de lont. Knoop de lont vast aan een potlood dat je op de vorm laat rusten zodat de lont rechtblijft. Als je mallen koopt, is er meestal een uitsparing voorzien voor de lont

 

Als de was gesmolten is, moet je hem in een mal gieten. Als de was is afgekoel haal je hem uit de mal.

 

Kaarsengel

Met speciale kaarsengel kan je nog gemakkelijker zelf kaarsen maken. Smelt de gel au bain marie of warm hem op in een pannetje. Neem een glazen potje waarin je een al voorgefabriceerde wiek bevestigt. Dit type wiek is onderaan vastgemaakt in een metalen ringetje, net zoals bij theelichtjes. De gel mag je iets laten afkoelen en daarna in het glazen potje gieten, terwijl je erop let dat de wiek recht blijft.

 

In winkels zie je vaak kaarsen die eruitzien als een glas champagne. Dit effect kan je zelf thuis bekomen als je de kaarsengel opklopt met een garde of mixer (Gebruik best geen splinternieuw exemplaar).

 

Geuren en kleuren

Als de was gesmolten is, kan je er kleurpillen aan toevoegen. Zo kan je je eigen kleuren mengen of de basiskleuren behouden. Hetzelfde geldt voor geurstoffen. Beide koop je in hobbywinkels. Vraag daar welk soort kleur- en geurstof geschikt is voor kaarsen. Experimenteer niet zelf met kleurstoffen zoals wasco’s bijvoorbeeld.

 

Kindvriendelijke korrels

Bovenstaande materialen moet je verhitten, maar er bestaat ook een meer kindvriendelijke manier om kaarsen te maken. In speelgoedwinkels kan je immers speciale hobbypakketten kopen die naast wieken en mallen, kant-en-klare waskorrels bevatten. Kinderen kunnen zo op een veilige manier kaarsen maken. Bovendien zijn de korrels verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je mooie tekeningen en patronen kan maken.

 

Decoratiemateriaal

Je kan ten slotte je zelfgemaakte kaarsen met allerlei decoratiemateriaal versieren. Bij kaarsengel kan je de versiering toevoegen aan het glazen potje. Blijf wel uit de buurt van de wiek.

  • Zaadjes  zoals mosterdzaad of venkelzaad
  • Citrusschil zoals limoen-, citroen- of sinaasappelschil
  • Schors
  • Jute stof
  • Schelpen
  • Touw 
  • Parels
  • Glitters (Let op bij kaarsengel! Glitters kunnen vlam vatten!)
  • Gekleurde steentjes
  • Stukjes gestolde kaarsengel

Praktische tips en veiligheidstips

  • Plaats kaarsen niet in de buurt van brandbaar materiaal zoals stof of papier.
  • Plaats kaarsen in speciale houdertjes van glas, aardewerk of metaal.
  • Doop het ondereind van de kaarsen even in heet water dopen, voor je ze in de kandelaar steekt. Zo blijven ze beter zitten.
  • Plaats kaarsen voldoende uit elkaar, zeker als je oude theelichtjes gebruikt als mal. Zo vermijd je dat tien kleine kaarsjes opeens één grote vuurzee worden.      
  • Een wiek van 0,5 cm is veilig. Een te lange wiek heeft een te grote vlam waardoor er brandgevaar ontstaat. Bovendien is er zo minder rookvorming. 
  • Kaarsen druipen niet als je ze eerst enkele minuten in zout water legt en dan in de open lucht laat drogen.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur