wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energie besparen door isoleren

Isolatie: De voordelen van een woning isoleren

De voordelen van een woning isoleren, tips en advies.

Voordelen van isoleren
Hoe beter je je woning isoleert, hoe minder warmte je verliest langs het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd in huis, ook wanden en vloeren zullen minder koud aanvoelen. Bijgevolg moet je je huis minder verwarmen, wat je een aanzienlijk goedkopere energiefactuur oplevert. Misschien heb je zelfs een kleinere en dus goedkopere verwarmingsketel nodig voor de zelfde te verwarmen oppervlakte.

Bovendien is het niet alleen prettig voor de portefeuille, maar ook voor het milieu. Je hebt nu eenmaal minder brandstof nodig en dat leidt tot minder CO2-uitstoot.

Energievriendelijk bouwen
Ga je bouwen, houd dan vanaf het eerste bouwplan rekening met een goede isolatie. Eens de woning er staat, is het heel wat moeilijker om een efficiŽnt resultaat te boeken.

Zorg voor een isolatieschil die nergens onderbroken wordt. Als de muurisolatie bijvoorbeeld niet overgaat in de vloerisolatie, ontstaat er een koudebrug. Hierbij is er sprake van plaatselijk warmteverlies dat vochtproblemen voortbrengt en dus schimmelvorming bevordert.

Beperk bij het bouwen van een nieuw huis het aantal buitenmuren en de oppervlakte daarvan. Vooral inspringende of uitspringende muren zijn verlieslatend op het vlak van energie. Bovendien is een dergelijke constructie ook duurder.

Energievriendelijk verbouwen
Bij een nieuwbouwwoning kan je gemakkelijk een isolatieschil leggen, bij al bestaande woningen is dat echter niet zo vanzelfsprekend.

Toch kan je enkele werken uitvoeren met het oog op een milieuvriendelijke woning. Zo levert het isoleren van het dak al heel wat winst op. Daarnaast zal een goede kwaliteit van beglazing veel warmte binnenhouden.

Reglementeringen
De Vlaamse overheid stelt bepaalde minimumeisen wat betreft de isolatie van woningen. De vroegere Vlaamse isolatiereglementering bepaalde de minimale isolatiedikte, maar je gaat best nog een stap verder.

  Minimale isolatie Aanbevolen isolatie
Spouwmuur 4-6 cm 10 cm
Vloer 4 cm 6 cm
Dak 8-10 cm 15 cm
Beglazing dubbel glas hoogrendements glas
superisolerend glas

Vanaf 1 januari 2006 is de energieprestatieregelgeving van kracht met eisen op het vlak van EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB):

  • Thermische isolatie: maximum K45 en Umax

  • Energieprestatie: maximum E100 per wooneenheid

  • Binnenklimaat: minimale ventilatievoorzieningen en het beperken van het risico op oververhitting (dit laatste enkel bij woongebouwen)

Deze regelgeving is strenger dan de isolatiereglementering: men wil zo het energieverbruik beperken ťn de luchtkwaliteit binnenshuis waarborgen.

Bij bouwen of verbouwen betekent dit een meerkost van ettelijke duizenden euroís, maar die heb je na 5 ŗ 8 jaar terugverdiend. Tegen 2008 en 2009 krijgen trouwens alle koop- en huurwoningen een energielabel. Dit label zal dus ook de handelswaarde van je pand mee bepalen.

Materiaalkeuze
Er zijn tal van technisch goedgekeurde isolatiematerialen: minerale glas- en rotswol, polystyreenschuim, foam van polyetheen, kokosvezel, kurk, bouwvilt... Houd bij de keuze rekening met de volgende aspecten:

  • de warmtegeleidingscoŽfficiŽnt of lambdawaarde: deze geeft aan in welke mate materiaal warmte geleidt. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter de isolatie.
  • de warmtedoorgangscoŽfficiŽnt of k-waarde: deze verwijst naar de hoeveelheid warmte die per seconde door een vierkante meter dak, gevel, vloer of raam verloren gaat. Hoe lager de k-waarde, hoe minder warmteverlies.
  • het vochtgedrag
  • de mechanische sterkte en stijfheid
  • de vormvastheid
  • de chemische weerstand
  • het brandgedrag

Ventilatie
Goed geÔsoleerde woningen hebben nood aan een gecontroleerde ventilatie, hetzij de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht en woonvocht.

Vochtproblemen ontstaan niet door te veel isolatie! Wanneer we wassen, koken..., creŽren we vocht in huis, meer bepaald zoín 10 ŗ 20 liter per dag! Met een goede ventilatie voer je het vocht naar buiten en vermijd je een te hoge luchtvochtigheid. Deze is immers verantwoordelijk voor condensatie en schimmels, met een vochtige en ongezonde woning als resultaat.

Voor een goede ventilatie installeer je best regelbare verluchtingsroosters in buitendeuren en ramen, zeker in ruimtes zoals keuken, badkamer en wasruimte. Er bestaan ook ventilatiestystemen met energieterugwinning die de warmte terugwinnen en gebruiken om de verse lucht mee te verwarmen.

Kleine isolatiewerken
Het loont de moeite kleine aanpassingen in huis te verrichten. Zo isoleer je best eerst de leidingen in onverwarmde ruimten zoals de zolder, de berging en de garage.

Ga vervolgens op zoek naar kieren en spleten. Je kan tochtstrips bevestigen aan de randen van deuren. Of gebruik een siliconenkit voor het dichten van spleten rond ramen. Controleer zeker of de brievenbus geen warmtevreter is, zelfs een sleutelgat kan voor heel wat koude zorgen.

Ten slotte kan je radiatorfolie achter de radiatoren plaatsen. Zo wordt de warmte die anders in de muren zou verdwijnen, teruggekaatst.

Kostenplaatje
Het dak isoleren is natuurlijk een veel grotere investering dan het aanbrengen van tochtstrips. Bovendien kan je isolatie zelf proberen te installeren of laten plaatsen door een geregistreerde aannemer. Op de website www.premiezoeker.be vind je een overzicht van tal van premies die uitgereikt worden: fiscale voordelen, BTW-voordelen, premies van provincies en gemeenten... Daarnaast bieden ook intercommunales of netbeheerders premies aan voor isolatiewerken. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, onder meer de werken laten uitvoeren door een geregistreerd aannemer.

Isoleren moet nauwkeurig en volgens de voorschriften gebeuren. Een isolatielaag mag nergens onderbroken worden en moet ťťn geheel vormen. Anders bestaat het risico op luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen. Isoleren is dus bij voorkeur het werk voor een vakman of een goed geÔnformeerde doe-het-zelver!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur