wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Immo - Financieel

Bijkomende kosten van een hypotheek of woonkrediet

Een hypotheek afsluiten is niet zonder kosten. Buiten de intresten die je voor je lening betaalt, komen er nog enkele andere, verplichte kosten bij. Geen nood, InfoTalia zorgt dat je weet waar je aan toe bent!

Kosten voor het woonkrediet

Deze kosten moet je, naast de kosten van je intresten, meerekenen in het budget voor je lening. Ze worden door alle financiŽle instellingen aangerekend maar de omvang van deze kosten is soms verschillend.

  • Dossierkosten Dat zijn de kosten die een financiŽle instelling vraagt in ruil voor het opstellen van een woningkrediet. In de meeste gevallen is dit losgekoppeld van het te ontlenen bedrag en varieert het tussen de 200 en de 500 euro.
  • Aktekosten Dat zijn notariŽle kosten, maar ze staan volledig los van de aankoop van de woning en hebben enkel betrekking met het afsluiten van het woonkrediet. De kost wordt berekend aan de hand van het ontleende bedrag.

Verzekeringen

  • Schuldsaldoverzekering Een schuldsaldoverzekering of levensverzekering geeft de financiŽle instelling de zekerheid dat het openstaand bedrag wordt betaald bij een eventueel overlijden van ťťn of alle personen die het woonkrediet ondertekenden.  Meer informatie over de schuldsaldoverzekering vind je hier.
  • Brandverzekering Deze verzekering dekt niet alleen de schade van brand in je woning, maar ook schade door blikseminslag, water, hagel, storm of ontploffing.
  • Diefstalverzekering Een diefstalverzekering dekt de schade die je lijdt door verdwijning of vernieling van je inboedel.

TIP: Een schuldsaldoverzekering afsluiten ben je wettelijk niet verplicht, een brandverzekering afsluiten wel. In principe kan je kiezen bij welke bank je dat doet. Toch zal geen enkele bank je in de praktijk een krediet verlenen als je niet bij dezelfde bank je verzekering afsluit. Ook zullen alle banken erop aandringen dat je een schuldsaldoverzekering afsluit. Vergelijk altijd de totale kost van het woonkrediet.

Andere kosten

Naast de kosten voor de lening houd je ook maar beter enkele andere kosten in het oog die gepaard gaan met de aankoop van een woning:

  • Honorarium van de notaris Voor het werk dat de notaris voor jou doet, zal je een honorarium moeten betalen. Dat bedrag hangt af van de verkoopprijs van het huis en is bij alle notarissen hetzelfde, het heeft dus geen zin om de goedkoopste uit te zoeken.
  • Aktekosten Niet alleen voor het aangaan van het woonkrediet, maar ook voor de aankoop van de woning dient een akte te worden opgemaakt. De kosten die daaruit voortvloeien zoals recht op geschriften, fiscaal en hypothecair opzoekwerk of het versturen van aangetekende zendingen zijn de aktekosten.
  • Registratierechten Als je een woning koopt, moet je dat aan de staat melden, zodat hij het kan registreren. De kosten die je daarvoor betaalt, zijn registratierechten. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van een aantal zaken, bijvoorbeeld het gewest waar de woning gevestigd is, het kadastraal inkomen van de woning, of het een sociale woning betreft, enzovoort. Meer over registratierechten lees je hier.

Let op: dit artikel is gebaseerd op de wetgeving in BelgiŽ.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur