wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Immo - Financieel

Hoeveel kan je lenen voor een huis?

De eerste vraag die je je moet stellen als je een woningkrediet of hypotheek wilt afsluiten, is hoeveel je maandelijks kan afbetalen. InfoTalia somt de belangrijkste aandachtspunten op.

Om deze vraag te beantwoorden, kan je alleen maar bij jezelf terecht. Je moet zelf bekijken hoeveel woonkrediet je maandelijks zou kunnen afbetalen.

Er zijn twee manieren om tot een besluit te komen:

1) De beste maatstaf heb je als je al een huis huurt. Dan tel je gewoon het huurbedrag dat je maandelijks betaalt op met het geld dat je maandelijks opzij kunt zetten. Dat is het maximum bedrag dat je maandelijks zou kunnen afbetalen.

2) Een andere maatstaf kan zijn dat je het bedrag nooit hoger laat oplopen dan 1/3 van het volledige netto-inkomen van je gezin. Dat wordt ook door de banken aangeraden. Omdat een hypotheek gemiddeld over twintig jaar loopt, vraag je je ook maar beter eens af hoe je je gezin ziet evolueren en of je gezinssituatie nog zal veranderen. Dat is natuurlijk wel koffiedik kijken.

Enkele aandachtspunten:

 • Wens je nog kinderen?
  Een kind kost al vlug 400 euro extra per maand. Daarbij komt nog dat een ouder kan beslissen om halftijds te gaan werken als er kinderen zijn.
 • Kan je nog sparen?
  Kan je naast het terug te betalen bedrag en je andere vaste kosten nog iets opzij plaatsen voor eventuele onverwachte kosten? Zoniet kan je best het bedrag lager plaatsen om later eventuele problemen te vermijden.
 • Wat als je relatie afspringt?
  Indien een koppel niet meer wenst verder te gaan, komen er sowieso problemen bij de aflossing van het krediet. Het is misschien interessant om vooraf na te gaan wat je in zo'n situatie kan doen. De woning verkopen? Een partner vergoeden zodat de andere partner in de woning kan blijven wonen?
  Ga te rade bij de notaris.
 • Bijkomende kosten
  Tracht te achterhalen welke kosten je nog zoal moet meerekenen naast de aankoopprijs van je huis. De rekening voor nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit en water) komt misschien hoger te liggen dan de factuur die je nu moet betalen. Andere kosten zoals de kosten van de notaris, het kadastraal inkomen (KI) van de woning, de brandverzekering of de schuldsaldoverzekering mag je ook niet vergeten.
 • Leven na de koop van een woning
  Sommige personen nemen hun hypotheek zo hoog dat ze tijdens de loop van de hypotheek niet veel ruimte meer over hebben om te leven. Hou dus rekening met het feit dat je na de koop van een woning ook nog eens op restaurant wenst te gaan of op reis wilt.

TIP:

Begin het jaar voor je een woning bouwt of koopt met het opzij plaatsen van een bedrag. Als je bijvoorbeeld een woonkrediet wenst met een maandelijkse aflossing van 750 euro en je betaalt momenteel 500 euro huishuur, dan kan je proberen telkens 250 euro per maand opzij te plaatsen. Lukt dat zonder problemen, dan heb je een grotere zekerheid dat je de effectieve hypotheek ook zal kunnen aflossen zonder problemen. Sommige banken hebben zelfs afzonderlijke spaarformules voor personen die dat wensen te proberen!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur