wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Je keuken huishouden

In de vaatwasser of met de hand wassen?

Heb je al eens keukengerei in de vuilbak moeten gooien omdat het beschadigd uit de vaatwasser kwam? Omdat voorkomen beter is dan weggooien legt InfoTalia je uit welke materialen in de vaatwasser mogen en welke niet.

Wel in de vaatwasser

Vaatwerk in porselein, keramiek en pyrex kan je gerust in de vaatwasmachine plaatsen. Ook je afwasborstel en vaatdoek kan je erin wassen.

 

          Plastic - Controleer de instructies, bepaalde merken vervormen in de vaatwasser. Plaats plastic spullen in het bovenste rek, daar worden ze niet zo warm. Verwijder alle voedingsresten die voor verkleuring kunnen zorgen: wortelen, tomatensaus, rode bieten, enzovoort.

 

          Porselein met decoraties - Opgelet met decoraties die niet tegen de vaatwasser bestand zijn. Ze kunnen namelijk verbleken of afgaan. Dat risico verklein je met een kwaliteitsvol afwasmiddel en een korte wastijd op lage temperatuur.

 

          Potten en pannen - Deze mag je in de machine wassen, maar verwijder best etensresten en plaats ze in de onderste mand. Stapel ze voorzichtig in je vaatwasser want wrijving met andere spullen kan de anti-aanbaklaag beschadigen.

 

          Zilver - Dat metaal kan dof en zwart worden, haal het daarom snel uit de vaatwasser. Zorg ervoor dat zilveren bestek niet in contact komt met ander metaal in de machine.

 

          Aluminium - Lees hierbij steeds de instructies, want aluminium kan dof en zwart worden in de afwasmachine.

 

          Inox - Laat keukengerei in inox niet te lang in de vaatwasser na de wasbeurt. Inox dat te lang vochtig blijft, staat garant  voor vlekken en roest.

 

Niet in de vaatwasser

Wat stop je er best niet in?

 

          Kristallen glazen

          Hout, ook al zijn enkel de handvaten van hout

          Poreus aardewerk

 

Bij aankoop van schotels en servies kijk je best even na of ze geschikt zijn voor de afwasmachine.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur