wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verhuizen - Dit moet je regelen

Je energieleverancier en meteropname bij verhuizen?

Verhuizen betekent ook heel wat administratieve rompslomp. Bijvoorbeeld tijdig water en elektriciteit in je nieuwe woonst! Wat met je (toekomstige) energieleverancier!

Een maand voor je verhuist:

Je hebt al een leverancier:

 • Neem contact op met je energieleverancier. Meldáhem dat je gaat verhuizen. Op die manier voorkom je dat de energielevering op je toekomstige adres wordt stopgezet.
 • In de meeste gevallen zal het contract met je leverancier geldig blijven op je nieuw adres. Sommige leveranciers eisen echter dat je een nieuw contract afsluit. Informeer je hierover.

Je hebt nog geen energieleverancier:

 • Sluit een contract af met een energieleverancier voor een levering op je nieuwe adres. Vermeld daarbij dat het om een verhuizing gaat.

Je nieuwe woning is nog niet aangesloten op het energienet:

 • Vraag bij de netbeheerder van je nieuwe woonplaats een aansluiting op het energienet aan.

De meters in je nieuwe woning zijn afgesloten:

 • Contacteer of sluit een contract af met een energieleverancier. Die zal de netbeheerder contacteren voor het heraansluiten van de meters.

De dag dat je verhuist: de meterstanden opnemen
Vul je persoonlijke gegevens in op verhuisformulier 1, zodat men de administratie kan aanpassen. Dat verhuisformulier vind je op de website van Vreg, de Vlaamse reguleringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt. Noteer de meterstand en de EAN-codes.

 • Laat dat verhuisformulier mee ondertekenen door de eigenaar van de woning of de nieuwe bewoners. Zo vermijd je achteraf discussies. Je wilt immers geen facturen blijven betalen van je vorig adres.
 • Bezorg hetáverhuisformulier binnen de week aan je energieleverancier.
 • Binnen de twee maanden ontvang je een voorschotfactuur voor het verbruik in je nieuwe woning. Zoniet neem je contact op met je energieleverancier.
 • Als je verhuistámaar ookáje oude adres nog een tijdje behoudt, moet je nog twee keer contact opnemen met je leverancier: een eerste keer voor de sleuteloverdracht op je nieuw adres, een tweede keer wanneer je definitief je oude woning verlaat. Je verbruikt dan tijdelijk energie op twee adressen. Energieleveranciers maken daar doorgaans geen probleem van. Sommige leveranciers willen echter dat je een nieuw leveringscontract afsluit voor je nieuw adres.

Als je je vorige woning definitief verlaat:

 • Vul verhuisformulier 2 in en noteer de meterstand. Ook dat formulier vind je op de website van Vreg. Dan kan de leverancier een eindafrekening van elektriciteit en/of aardgas maken.
 • Laat dit verhuisformulier ook ondertekenen door de nieuwe bewoners of de eigenaar om discussies te vermijden. Je noteert best de contactgegevens van de nieuwe bewoner.
 • Bezorg verhuisformulier 2 binnen de week aan de energieleverancier.
 • Neem contact op met de energielevancier als je twee maanden na je verhuizing nog geen eindafrekening ontvangen hebt.
 • Heb je als eigenaar nog geen nieuwe huurders gevonden? Leveranciers bieden meestal een leegstandscontract of een leegstandstarief aan. Je kan de energietoevoer ook afsluiten, maar denk eraan dat je daarvoor moet betalen.

Extra kosten

Houd er rekening mee dat verhuizen gepaard kan gaan met extra kosten:

 • Een andere woonplaats, een ander distributietarief. Je energieleverancier verrekent het hogere (of lagere) tarief.
 • Je sluit de elektriciteits- en/of aardgastoevoer op je oud adres af? De netbeheerder mag dit factureren.
 • Je hebt een leveringscontract voor een bepaalde duur afgesloten met een clausule voor verhuizing? Als je verhuist voor de afgesproken termijn, kan de leverancier geen schadevergoeding eisen wegens eenzijdige contractbreuk. Hier zijn dus geen extra kosten voor!

Regularisatieformulier

Heb je de leverancier niet op de hoogte gebracht van je verhuizing of heb je geen leveringscontract afgesloten? Dan neem je elektriciteit en/of aardgas af zonder factuur Ún zonder betaling, wat strafbaar is. De netbeheerder zal je dan vragen om een regularisatieformulier te tekenen. Vul daarop je energieleverancier in. Als je nog geen keuze hebt kunnen maken, ben je verplicht om de energieleverancier van de vorige bewoners over te nemen. Tijdens de eerste twee maanden kan je nog steeds kosteloos van leverancier veranderen. De netwerkbeheerder bezorgt het originele regularisatieformulier aan de energieleverancier. Deze zal de energievoorziening in orde brengen. Als je weigert om het regularisatieformulier in te vullen, start de procedure voor het afsluiten van je elektriciteits- en/of aardgasvoorziening.

Let op: dit artikel is gebaseerd op de wetgeving in BelgiŰ.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur