wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Mysterieus paars

Paars heeft een sprookjesachtige uitstraling. Het heeft iets geheimzinnigs en dat maakt het een extra spannende kleur. In de jaren ’70 was het een van de modetinten in het interieur maar ook vandaag staat het garant voor een originele en actuele look.

Effect
Met paars roep je een weelderige, inspirerende en rustgevende sfeer op. Het is een relaxerende kleur die de creativiteit stimuleert. In je interieur oogt paars tegelijkertijd hedendaags en retro en je huis krijgt een persoonlijke uitstraling. Bijkomend voordeel is dat ze een ruimte optisch vergroot. Net zoals blauw en rood vangt paars het licht en geeft ze een indruk van diepte aan smalle ruimtes.

Waar?
Paars inspireert en stimuleert de creativiteit en is dus ideaal in werkkamers. Op plekken waar sociale activiteiten plaatsvinden is het minder geschikt. In de keuken kan je voor lichte tinten gaan. Lila geeft immers een indruk van helderheid, netheid en functionaliteit, vooral als het in evenwicht wordt gebracht met gebroken wit.
Goed om weten is dat in een kamer die op het noorden ligt de koude karakteristieken van paars overheersen (blauw), in een zuidelijke de warme (rood).

Tinten
Met donkerpaarse tinten als pruim, vijg en aubergine bekom je een theatrale, warme en royale sfeer. Lichte tinten als lavendel en lila geven dan weer een gevoel van frisheid en helderheid en zorgen voor een rustgevend interieur. Vergrijsde paarstinten hebben een subtiel, chic effect.

Combinaties
Voor een genuanceerd resultaat combineer je paars met een grijstint die de intensiteit van het paars zal verhogen. In combinatie met zilvergrijs ziet paars er schitterend uit. Warme houttinten laten de rode tinten in het paars spreken.

Voor een barok en verleidelijk resultaat in de slaapkamer combineer je paarse muren met accessoires in verschillende materies in tinten als aubergine, taupe, purper of grijspaars.

Een romantische sfeer creëer je met een combinatie van lila, taupe en zacht paars. Samen met landelijke houten meubels, wit katoen en enkele groene toetsen bekom je een fris resultaat. 

Paars is eveneens de ideale kleur als je de sfeer van de jaren ’70 wil oproepen. Samen met popkleurtjes als oranje, geel of groen, langharige tapijten, ronde vormen en plexi meubelen kom je helemaal in de sfeer.

Paars en olijfgroen geven een hedendaags resultaat. In combinatie met turkoois bekom je een exotisch effect.

Opletten!
Paars is een karaktervolle kleur waar je best omzichtig mee omspringt. Als je gekleurde meubels hebt, overweeg je best eerst of je in combinatie met paars tot een harmonieus resultaat kan komen.

 

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur