wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Praktische tips om veilig en milieuvriendelijk te verven

Ook terwijl je verft kan je de natuur sparen. Met deze voorzorgsmaatregelen verminder je de impact op het milieu en op je gezondheid.

Productkeuze
Geef in de eerste plaats de voorkeur aan ecologische verf die weinig oplosmiddelen bevat of natuurverf op basis van plantaardige en minerale grondstoffen. Neem de tijd om je keuze te maken en de etiketten te lezen die op de verpakkingen staan.  Ze bevatten verplichte gegevens over de samenstelling van de verf en informatie inzake veiligheid en milieu.

Hoeveelheid bepalen
Maak eerst een nauwkeurige berekening van de hoeveelheid verf die je nodig hebt, zodat je niet te veel overschotten hebt achteraf. Op het etiket staat aangegeven hoeveel verf je nodig hebt per m�, en dit voor ��n laag. Laat je niet verleiden door grote bussen waardoor de prijs per liter veel lager zou liggen.

De voorbereiding
Bij het afschuren van de oude verflagen draag je best een stofmasker. Gebruik geen agressieve afbijtmiddelen. Milieuvriendelijker zijn waterverdunbare afbijtmiddelen. Het meest ecologische is de oude verflagen te verhitten, zodat ze loskomen, en ze vervolgens af te krabben. Ook om barsten op te vullen gebruik je best een middel zonder vluchtige organische stoffen. Kies ten slotte voor een ontvetter op basis van zeep in plaats van ammoniak.

Ramen en deuren openen
Zorg ervoor dat de ruimte waarin geverfd wordt steeds goed verlucht is. Open alle deuren en vensters tijdens het verven, maar ook tijdens het drogen. Zo lang de verf niet droog is, verspreid verf immers nog schadelijke, giftige stoffen. Vermeld het etiket �schadelijk bij inademing�, draag dan een masker met actieve koolstof.

Verf sparen
Gebruik liever een verfborstel of een rol om de verf aan te brengen. Verfpistolen verbruiken meer verf.

Water sparen
Als je een verfklus van meerdere dagen voor de boeg hebt kan je je borstels in plasticfolie wikkelen tussen twee verfbeurten, en op een koele plek bewaren. Zo blijven ze soepel en vochtig en hoef je ze niet telkens schoon te spoelen. Makkelijk en milieuvriendelijk. Een kwast kan je ook dagenlang gebruiksklaar houden in een laagje water, en nog veel langer in een afgesloten potje met een laagje oplosmiddel.

Na het verven
Giet je verfresten nooit in de gootsteen en zet ze nooit gewoon bij het huisvuil! Dit geldt ook voor de borstels, rollen en het water of de verdunner die je hebt gebruikt voor het schoonmaken. Spoel je borstels dus nooit af onder de kraan en giet geen afvalwater in de riolering. Oplosmiddelen kan je hergebruiken nadat je ze hebt gefilterd. Met de verfresten kan je terecht in het containerpark.

 

Kan jij goed kleuren combineren of ben je een kleurenkluns? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur