wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Puur wit

Wit is een klassieker in het interieur. De elegante en neutrale kleur die voor onschuld en puurheid staat is een vaste waarde die niet onderhevig is aan modetrends. Toch is kiezen voor wit geen makkelijke keuze. Net als met zwart en alle nuances grijs spring je met deze archetypische kleur best omzichtig om in je interieur.

Effect van wit
Wit geverfde muren en een wit plafond maken een ruimte helder en laten ze groter en ruimer lijken. Wit is puur en clean en heeft vaak een kalmerend effect: een wit vlak in je interieur biedt een uitstekend rustpunt. Wit vangt het licht waardoor een sombere ruimte verheldert. De keerzijde van de medaille is dat wit het lege accentueert en een gevoel van onveiligheid, angst en afwezigheid kan teweeg brengen.

In welke ruimte?
Kies liever niet voor wit in de meest gebruikte ruimte van je huis. Een wit interieur moet immers smetteloos†zijn om niet smoezelig te ogen. Keukens zijn vaak wit, precies omdat wit symbool staat voor netheid en hygiŽne. Ook een witte slaapkamer is erg rustgevend en oogt heel†romantisch, luxueus en uitnodigend.

Tinten
Lelie, melk, sneeuw, krijt, linnen, opaal, ivoor... jawel, ook wit heeft vele nuances.†Hoe subtiel de verschillen ook lijken op de staalkaart, eens aangebracht op een muur zie je ze heus wel. Maar voor welke kleur wit kies je in hemelsnaam voor je interieur? Kies niet voor het witste wit, dat van tandpasta en golfballen, maar ga voor verf waar een vleugje kleur is aan toegevoegd.†Te wit kan immers vermoeiend en verwarrend werken. Ga na welke kleurenpigmenten aan het basiswit zijn toegevoegd en let erop dat de wittint past bij de andere kleuren in je interieur.

Combinaties
Wit en alle nuances ervan zijn erg mooi in combinatie met natuurlijke materialen, met onbewerkt hout bijvoorbeeld, natuursteen, jute tapijten of ruw beton.

Gecombineerd met andere neutrale kleuren als grijs, zwart en crŤme creŽer je een rustgevend en makkelijk te decoreren interieur. Beoog je een dynamische en frisse ruimte, combineer dan het wit met groene tinten.

Je kan ook spelen met witte tonen. Witte tinten onderling, de zogenaamde offwhites, harmoniŽren mooi met elkaar en zorgen voor een delicate, romantische sfeer.
Met een paar kleurrijke details kan je je witte interieur heel snel een andere look geven. Ga voor enkele bonte kleuraccenten, als kussens, tapijten en accessoires, in shocking pink bijvoorbeeld.

Opletten!
Kies je voor een wit interieur, dan zijn de materialen en texturen die je kiest erg belangrijk. Wit kan immers saai overkomen wegens te neutraal. Je interieur moet dan ook zijn hele persoonlijkheid halen uit de meubels, de stoffen en de vloerbedekking.
Een volledig witte loft of appartement kan er erg kosmopolitisch en glamoureus uitzien. Let er echter op dat je interieur er niet steriel of museaal uitziet! Om een ruimte groter te doen lijken, en toch een warme sfeer te creŽren verf je de muren wit en kies je voor een parket in blond hout.

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur