wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Een warm rood interieur

Rood is al van oudsher een populaire kleur voor binnenhuisdecoratie. Denk maar aan het beroemde Pompeï-rood dat op vele fresco’s is teruggevonden, of de roodtinten in middeleeuwse wandtapijten. In Noord-Amerikaanse woningen wordt het vaak gebruikt om een warme lodge-sfeer te creëren, maar in onze interieurs is het nog steeds een gewaagde keuze.

Effect van rood
Kies je voor een intense roodtint als vermiljoen en granaat dan zal de ruimte er helderder uitzien, want zoals elke warme kleur vangt rood het licht. Het is de aangewezen kleur als je een kamer een warme en behaaglijke sfeer wil geven en ze staat voor rijkdom en luxe. Bovendien wordt ze geassocieerd met vreugde en plezier waardoor ze vaak de dominante kleur is in theaters en filmzalen.

Waar
Het stimulerende effect van rood bewaar je best voor ruimtes waar veel beweging is, zoals de inkom of het salon. In de inkom zorgt rood voor een instant gevoel van gezelligheid en hartelijkheid. Het geeft karakter aan je huis en je creëert meteen een feestelijk gevoel. Ook in de keuken is het een goede keuze want rood wekt de eetlust op!
 
Tinten
Het ene rood is het andere niet. Je interieur krijgt een heel ander uitzicht als je kersenrood, pruimrood, wijnrood, baksteenrood, tomatenrood of aardbeirood gebruikt. Een kamer met donkerrode tinten krijgt een heel intiem karakter, terwijl rozerode muren een rustgevend effect hebben. Helrood versterkt dan weer je gevoelens: ben je vrolijk, dan word je er nog blijer van, maar je komt beter niet in de buurt als je boos bent.

Combinatie
Rood en wit gaan altijd goed samen. Witte muren zetten rode accenten in de kijker en zorgen voor een fris, zomers effect. Omgekeerd contrasteren rode muren mooi met witte meubels en creëren ze een warme sfeer.

Voor een elegante en stijlvolle touch combineer je oude, houten meubels met een rode muur. Zo accentueer je het gedempte en gezellige in je interieur.

Liefhebbers van design zullen vallen voor een rode accentmuur in combinatie met donkergrijs, molsgrijs of zelfs zwart. Een stijlvolle keuze, maar deze combinatie vraagt wel om veel licht. Af te raden dus in een ruimte met kleine vensters. Ook een op een noorden gerichte kamer vraagt dan vaak extra verlichting om te voorkomen dat ze donker en benauwd overkomt. .

Een gedurfde combinatie is rood en violet, dat een combinatie is van rood en blauw. Ze vullen elkaar aan en zijn een vrolijke oppepper voor je interieur.

Opletten!
Rood is tegelijk de kleur van de Kerstman en van de Duivel. Tegelijk aantrekkelijk en schrikwekkend is het een ambivalente kleur die in huis met zorg moet worden gebruikt. Het is een kleur die snel dominant overkomt. Vaak volstaat het dan ook om slechts één muur in het rood te verven om je salon nieuw leven in te blazen. Te veel van deze oppeppende kleur kan immers nervositeit en vermoeidheid veroorzaken.

 

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur