recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Artisjok

Artisjokken zijn bijzonder voedzaam. Ze zijn eetlustopwekkend, stimuleren lever en gal, bevorderen de vertering van vetten en verlagen het cholesterolgehalte. Ze bevatten ook de zachte vezel inuline die de darmtransit verbetert en de opname van mineralen als calcium en magnesium versterkt.

Seizoen 
Juni tot oktober

Op de markt 
De artisjok moet er gezond uitzien en de schubben moeten goed gesloten zijn. Als de puntjes van de schubben zwart zijn betekent dit dat de artisjok al te lang geplukt is. De stengel moet nog lichtjes vochtig zijn, stevig aanvoelen en licht van kleur zijn.

Hoe schoonmaken? 
Breek de stengel van de artisjok af door er een tik tegen te geven terwijl de kop op de werkplank ligt. Verwijder de onderste, taaie bladeren.

Hoe bereiden? 
Artisjokken kook je in gezouten water gedurende twintig tot veertig minuten, naargelang de grootte. Voeg eventueel wat azijn of citroensap toe. Trek zachtjes aan een blaadje om te controleren of ze gaar zijn. Als het makkelijk loslaat kunnen ze uit de pan. Laat ze vervolgens ondersteboven uitlekken.

Je kan ze warm eten met gesmolten boter of koud met een vinaigrette. Het lekkerste deel van de artisjok is de bodem of het hart van de artisjok.

Bewaren 
Artisjokken kan je in de ijskast bewaren gedurende maximum een week. Laat de stengel eraan vastzitten. Sommigen raden aan de artisjok te behandelen als een bloem en ze te bewaren in een vaasje met licht gesuikerd water.

Een gekookte artisjok kan je niet bewaren aangezien hij erg snel oxideert. Je kan artisjokken wel invriezen. Blancheer ze eerst en doe wat citroen in het kookwater zodat ze hun kleur behouden.

Recepten 
Gevulde artisjokken
Geroosterde artisjokken met citroenolie

Hartige wrap met artisjok


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding