recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Wortelen

Zie je er wat bleekjes uit? Niets beter dan een glaasje wortelsap! Wortelen zitten immers vol caroteen dat door ons organisme in vitamine A wordt omgezet en deze vitamine is goed voor de huid én voor de ogen.

Seizoen 
Mei tot maart

Op de markt 
Verse worteltjes zijn feloranje en hebben frisgroen loof. Als ze aan de bovenkant nog wat groen zijn betekent dit dat ze nog niet helemaal rijp zijn. Hoe meer ze gerafeld zijn onderaan, hoe minder lang je ze zal kunnen bewaren.

Hoe schoonmaken? 
Schraap de worteltjes in plaats van ze te schillen, want de meeste vitamientjes bevinden zich vlak onder de schil. Doe dit niet te veel op voorhand want de vitamienen verdwijnen door contact met de lucht.

Jonge worteltjes hoef je alleen maar te spoelen. Snijd wel de bovenkant weg mocht die groen zijn omdat die bitter smaakt. Laat ze ook nooit weken!

Worteltjes kan je in julienne (staafjes), in schijfjes, of in brunoise (blokjes) snijden. 

Lekkere combinaties

  • Rauwe worteltjes met een geraspte appel, olijven, look, sjalot, venkel, paprika, champignons, selder, sinaasappel, rozijnen, verse gember, ...
  • Vichyworteltjes gekookt in schijfjes met wat suiker en geserveerd met boter
  • Worteldips met guacamole of roquefortsaus
  • Wortelpuree met koriander

Bewaren 
Wortelen kan je makkelijk een maand  in de groentebak bewaren. Jonge worteltjes zijn fragieler en kan je maximum twee weken bewaren. Je kan ze ook invriezen na ze geschraapt en kort geblancheerd te hebben.

Bewaar wortelen nooit bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappels, omdat ze daardoor sneller oud en bitter worden.

Tip
Begiet rauwe worteltjes met citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren.

Recepten
Wortelsoep
Wortelsalade met sinaasappel


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding