recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: tomaten

Met haar heerlijke smaak en tal van gezondheidsvoordelen is het moeilijk te geloven dat de tomaat amper twee eeuwen geleden beschouwd werd als een giftige sierplant. De tomaat behoort dan wel tot de familie van de nachtschades, zolang je je bij het eten tot de vrucht beperkt, is er geen enkele reden tot paniek. Wel integendeel! De tomaat is niet alleen rijk aan vitaminen (ondermeer A, B en C) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium), maar bevat ook lycopeen, een soort caroteen dat het menselijk lichaam beschermt tegen stikstofdioxiden uit ondermeer sigarettenrook of uitlaatgassen. Daarnaast helpen tomaten bij het bestrijden van oververmoeidheid, vroegtijdige veroudering en maag- en darmontstekingen. Hun Franse bijnaam van 'pommes d'amour' hebben ze aan hun vermeende liefdesopwekkende werking te danken.

Seizoen
Juni tot oktober

Op de markt
Let bij de aankoop van tomaten in de eerste plaats op de stevigheid en op het steeltje, dat frisgroen moet zijn.

Tomaten zijn tegenwoordig in allerlei smaken en vormen te verkrijgen. De bekendste soorten zijn de vleestomaten (weinig vocht, ideaal voor salades), trostomaten (aan de tak gerijpt, voller van smaak), kerstomaten (kleiner, geschikt voor garnering) en pruimtomaten (makkelijk pelbaar, goed geschikt voor warme bereidingen).

Hoe schoonmaken?
Tomaten onder stromend water afspoelen, het kroontje verwijderen en het groene hart wegsnijden.

Hoe bereiden?
Om de pel te verwijderen, kan je bovenaan de tomaat een kruisje snijden, vijftien seconden in kokend water onderdompelen en daarna met koud water afspoelen. De pel kan er dan makkelijk worden afgetrokken met behulp van een fijn mesje.

Voor de bereiding van gevulde tomaten is het aangewezen de uitgeholde tomaten met zout te besprenkelen en vijf minuten omgekeerd te laten rusten. Voor koude vullingen laat je ze best nog een half uurtje staan, voor warme vullingen zet je ze erna vijf minuten in een voorverwarmde oven alvorens ze te vullen.

Hoe bewaren?
Tomaten kan je beter niet in de koelkast bewaren omdat de vrucht dan haar smaak verliest.
De ideale temperatuur voor de bewaring van rijpe tomaten is rond de twaalf graden. Leg ze echter nooit samen met aubergines, courgettes of komkommers.

Zijn de tomaten nog groen, dan kan je ze op een warmere plaats verder laten rijpen. Om het rijpingsproces van de tomaten te versnellen, kan je er een rijpe appel tussen leggen.

Tip
Om de zure smaak van de tomaten te verminderen, kan je bij de bereiding van tomatensaus wat suiker toevoegen.

Recepten

Tatin van geconfijte tomaten

Gevulde gazpacho met mais en garnalen

Tomatensalade

Tomatensoep met kaasballetjes


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding