recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: witloof

Witloof is een voedzame groente die weinig calorieŽn bevat en heel wat vitaminen (C, B1, B2, PP) en vezels. Ze bevat ook een interessante hoeveelheid foliumzuur en selenium. Door het hoge kaliumgehalte is witloof vochtafdrijvend en heeft ze een gunstig effect op de bloeddruk.

Seizoen 
Grondwitloof is verkrijgbaar van november tot april
 
Op de markt 
Grondwitloof en witloof uit hydrocultuur hebben dezelfde voedingswaarde, maar qua smaak scoort grondwitloof stukken beter.

De groente moet vlezig, stevig en wit zijn en de punten gelig. De blaadjes moeten mooi gesloten zijn. Groene vlekken wijzen op een bittere smaak en een minder goede kwaliteit.

Voorzie 125 gram per persoon voor een witloofsalade, 250 ŗ 300 gram per persoon voor gestoofd witloof.

Bewaren 
Je kan ongespoeld witloof tot een week in de groentenlade bewaren. Leg ze niet in het licht want dan verkleuren ze en worden ze bitter.

Hoe schoonmaken? 
Verwijder de buitenste bladeren als ze wat verlept zijn. Snijd ook het bittere hart weg aan de onderkant van de groente (2 ŗ 3 cm). Laat witloof niet in het water weken, want daardoor verdwijnen de mineralen.

Hoe bereiden? 
Witloof wordt gestoofd, gebakken, gegratineerd of gestoomd, maar nooit gekookt.

Lekkere combinaties 

  • Rauw witloof is vrij bitter en is dan ook lekker in combinatie met de zoete smaak van appel of rode biet. Ook met gerookte magret of ham vormt witloof een heerlijk duo.
  • Bij gestoofde witloof kan je een schepje suiker of wat honing toevoegen om de bittere smaak af te zwakken. Bovendien worden ze zo mooi bruin.
  • Gebruik de blaadjes als schaaltje voor aperitiefhapjes en vul ze met garnaalsalade of roquefort.

Recepten
Appel-witloofsalade
Winterse ovenschotel met gehakt en witloof


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding