recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: waterkers

Hoewel het West-Europese broertje van tuinkers veelal op dezelfde manier bereid wordt en velen de twee gewoon niet van elkaar kunnen onderscheiden, zijn er wel degelijk grote verschillen. Zo zijn de blaadjes van de waterkers donkerder en groter dan die van de tuinkers en, belangrijker, hebben ze een specifieke medicinale werking. Behalve rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, wordt waterkers ook een anticancerogene werking toegedicht. Zo bevat waterkers onder meer een stof die de schadelijke effecten van tabaksrook teniet doet. Volgens een studie heeft iemand die twintig sigaretten per dag rookt, aan 175 gram waterkers genoeg om de aangebrachte schade teniet te doen. Daarnaast zouden de zwavelrijke blaadjes een positief effect hebben op het haar, de nagels en de huid.

Seizoen
maart tot november

Op de markt
In tegenstelling tot de tuinkers moeten de blaadjes van waterkers bij aankoop donkergroen zijn.

Hoe schoonmaken?
Voorzichtig spoelen onder water en drogen in een sladroger

Hoe bereiden?
Waterkers wordt net als tuinkers vooral gebruikt ter garnering en in salades. In Frankrijk wordt waterkers (of cresson) ook gebruikt in soepen en sauzen.

Hoe bewaren?
Waterkers is een vrij kwetsbare groente en wordt best zo snel mogelijk na aankoop geconsumeerd. Voor n dag kan waterkers in een vochtige plastic zak in de koelkast worden bewaard. Voor enkele dagen bewaar je hem best in een glas water dat af en toe ververst wordt, liefst bij een temperatuur van 0 tot 4 graden.

Recepten
waterkerssoep
slaatje van kip met waterkers en mas
soep van waterkers, peertjes en stiltoncroutons


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding