recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: snijbiet (warmoes)

De warmoes of snijbiet mag dan wel bekend staan als het lelijke broertje van spinazie, de bladgroente bevat een hoger ijzergehalte (4 mg op 100 gram tegenover 3 mg bij spinazie) en nagenoeg evenveel vitamine C. Omwille van de moeilijke bewaring is deze traditionele Europese groente amper in de winkel te verkrijgen. Gelukkig heb je aan één groene vinger genoeg om deze snelgroeier in je eigen moestuin te kweken.

Seizoen
Mei tot oktober

Op de markt
Mocht je een snijbiet in de winkel of op de markt aantreffen, controleer dan dat de stengels stevig zijn en de bladeren frisgroen. De kleur en dikte van de stengel kan variëren, maar laat je niet afschrikken, ze zijn allemaal even lekker.

Hoe schoonmaken?
De bladeren grondig afspoelen met stromend water.

Hoe bereiden?
De bladeren en de stengels kunnen appart of als een geheel bereid worden. De bladeren kunnen perfect ter vervanging van spinazie dienen, de stengels (als ze dik genoeg zijn) ter vervanging van andere bieten en in hun geheel kan de warmoes een alternatief zijn voor Chinese kool.

Lekkere combinaties
Jonge snijbiet is populair in salades, volgroeide snijbiet wordt gekookt of gestoofd gegeten vaak gecombineerd met nootmuskaat en sesamzaad.

Hoe bewaren?
Warmoes maak je best meteen na het oogsten klaar. Hij bewaart slechts één dag in de koelkast.

Tips
Door het hoge nitraatgehalte, is het niet aangewezen de snijbiet opnieuw op te warmen. Bij een tweede kookbeurt zetten de nitraten zich immers om in nitrieten, die kankerverwekkend kunnen zijn.

Recepten
vislasagne met warmoes
moderne soep


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding