recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: venkel

De oude Grieken kenden venkel als vermageringsmiddel, in de middeleeuwen deed de knol dienst als spokenverjager en de zaden als hongerstillers tijdens de lange ochtendmissen. Maar ook vandaag nog staat venkel in de kruidengeneeskunde bekend als wondermiddeltje tegen ondermeer asthma, menstruatiestoornissen, darmproblemen en reuma. Maar het beste nieuws is wel dat deze wondergroente ook gewoon lekker en makkelijk te bereiden is. Met zijn licht anijsaroma fleurt deze knol eender welk gerecht op.

Seizoen
Juni tot november

Op de markt
Zorg ervoor dat de venkelknol wit of lichtgroen is. Oudere venkelknollen zijn erg vezelig.

Hoe schoonmaken?
Snijd de bovenste steeltjes van de venkel (maar bewaar ze ter versiering of voor in de salade) en was de knol. Snijd ook de onderste schijf van de venkel weg.

Hoe bereiden?
In de keuken hoeft geen enkel deeltje van de venkel onbenut te blijven. De knol kan gekookt of rauw gegeten worden (al is het anijsaroma voor sommigen dan wat te sterk), maar ook de stengels en de blaadjes worden gebruikt als garnituur of als smaakversterkers. Tenslotte kunnen ook de zaadjes geroosterd of gedroogd worden en gebruikt als keukenkruid of basis voor medicinale bereidingen.

Lekkere combinaties
Traditioneel wordt venkel vooral geassocieerd met visgerechten, maar ook met gevogelte valt de anijssmaak goed te combineren.

Hoe bewaren?
Bewaar venkel op een koele plaats in een plastic zak. In de koelkast gaat hij hoogstens een week mee.

Tips
Gebruik venkelzaad in de plaats van kauwgom. De zaadjes verlossen je niet alleen van een slechte adem, maar hebben daarenboven een hongerstillend effect.

Recepten
Venkelsoep
Gegratineerde venkel
Mosselslaatje met venkel
Mignonettes met venkel en tomaat
Stamppot wortel en venkel

Ovenschotel van venkel, kabeljauw en aardappel
wortel-venkelsoep
Salade met geroosterde venkel en roquefort
roodbaarsfilet met gegrilde paprika en venkel


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding