recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: spinazie

Als er iets is dat we van spinazie kunnen leren, dan is het wel het belang van een juiste kommaplaatsing. Het verhaal wil immers dat spinazie zijn goede naam én de populaire zeeman Popeye te danken heeft aan een simpele misplaatsing van de komma tijdens de analyse van de ijzerwaarden in de groente in 1870, waardoor spinazie plots tien keer meer ijzer bevatte dan een normale groente en dan in werkelijkheid het geval was. Desalniettemin is er geen enkele reden om daarom minder spinazie te gaan eten. De groente is immers ook rijk aan andere mineralen, zoals calcium en kalium en vitamines A, B en C.

Seizoen
Maart tot oktober

Op de markt
Bij spinazie is het extra belangrijk om de groente zo fris mogelijk te kopen, omdat de gezonde nitraten in de bladeren worden omgezet in schadelijke nitrieten als ze te lang blijven liggen. Gekneusde of vergeelde blaadjes neem je dus beter niet mee naar huis. Om spinazie in de sla te gebruiken, kies je liefst jonge, kleine blaadjes die vooral in het najaar beschikbaar zijn.

Hoe schoonmaken?
Spoel de spinazie grondig onder stromend water. Verwijder voor de bereiding de harde nerf door het blad dubbel te vouwen en deze weg te snijden.

Hoe bereiden?
Spinazie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Bij warme bereidingen slinkt spinazie. Zorg dus dat je een redelijke hoeveelheid hebt (reken 200 tot 300 gram rauwe spinazie per persoon). Een klein beetje water of vetstof volstaat om de spinazie te koken of te stoven. Laat de groente daarna uitlekken of pers het kookvocht eruit.

Vroeger werd tijdens de bereiding wel eens een stuk krijt toegevoegd aan de spinazie omdat het oxaalzuur in de groente calcium zou onttrekken aan de beenderen. Voor mensen met een normale zuivelinname is dat echter niet nodig.

Lekkere combinaties
Spinazie is heerlijk te combineren met allerhande zuivelproducten. In België en Nederland is spinazie met room een klassieker, in Zuid-Oost-Europa valt spinazie met fetakaas meer in de smaak en in India is spinazie met 'paneer' (Indiase kaas) een populair gerecht.

Hoe bewaren?
Spinazie leent zich zowel voor als na het koken niet goed tot bewaring. Gebruik verse spinazie bij voorkeur meteen na aankoop of bewaar hooguit een dag in een geperforeerde plastic zak in de koelkast uit de buurt van appels en tomaten.
Nadat de groente geblancheerd is, kan ze ingevroren bewaard worden op voorwaarde dat ze niet eerst langzaam is afgekoeld en dat de diepvries zeer koud is. In andere omstandigheden is spinazie heropwarmen een slecht idee, aangezien de nitraten zich onder minder barre omstandigheden omzetten tot nitrieten, die kankerverwekkend zijn.

Tips:

  • Maak je een ovenschotel met spinazie, wok de spinazie dan snel (net genoeg tot ze geslonken is) in plaats van te koken en laat de spinazie niet afkoelen voor je ze in de oven zet.
  • Door de grote hoeveelheid oxaalzuur krijg je na het eten van spinazie een vervelend gevoel aan je tanden. Probeer dit zeker niet op te lossen door je tanden te poetsen (dat maakt de schade groter), maar probeer in de plaats wat melk te drinken of een ei te eten.

Recepten

Kabeljauw in bladerdeeg met spinazie

Spinazieslaatje

Stamppot van spinazie en brie


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding