recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: soja

Soja wordt wel eens de hemel in geprezen als de gezondheidsrevolutie voor het westen. Voor mannen met te veel cholesterol en vrouwen in de menopauze zou voldoende soja eten wonderen doen. Helaas is het vrij moeilijk echte soja te eten.

De bekendste sojaproducten zijn bonen en scheuten. Die heerlijk knapperige scheuten die in de winkel liggen, zijn echter in het gros van de gevallen afkomstig van de mungboon of taugé, die lang niet dezelfde deugden heeft als een sojaboon, hoewel ze zeker niet ongezond is. De sojaboon heeft die gezondheidseigenschappen weer wel, maar is weinig smaakvol en moeilijk te bereiden. Vandaar dat vooral de afgeleide sojaboonproducten in de smaak vallen.

Seizoen
Sojabonen en -scheuten zijn geen autochtone producten en worden het hele jaar door ingevoerd vanuit de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

Op de markt:
Van sojabonen wordt onder meer sojamelk, margarine en kaas gemaakt, die vooral bij vegetariërs populair zijn als vleesvervanger. De sojascheuten die je rauw in de winkel vindt moeten wit van kleur zijn en knapperig.

Hoe schoonmaken?
Sojascheuten was je best onder stromend water.

Hoe bereiden?
Sojascheuten zijn vooral rauw heel lekker in salades, maar smaken ook heerlijk in de wok. Zorg ervoor dat je de scheuten niet te lang laat meekoken, anders verliezen ze hun vitamines.

Lekkere combinaties
In de Oosterse keuken komen sojascheuten het best tot hun recht

Hoe bewaren?
Sojascheuten kunnen hooguit een dag in de koelkast worden bewaard

Recepten

Groentenwok

Japanse tonijnblokjes

Kip met sesam en soja


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding