recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: rode kool

Als wintergroente is de rode kool bestand tegen alle weersomstandigheden. En als je genoeg rode kool eet, ben jij dat ook. Net als zijn soortgenoten is de rode kool immers rijk aan allerhande vitamines, mineralen, vezels en caloriearm. Toch heeft rode kool, zo dachten de Romeinen in elk geval, nog een streepje voor wat gezondheidseigenschappen betreft. Het eten van de kool en drinken van koolsap wordt van oudsher geassocieerd met de bestrijding van ondermeer darm- en leveraandoeningen, maagklachten, huiduitslag, zenuwaandoeningen en lusteloosheid. Ook voor kinderen in de groei is het de aangewezen groente.

Seizoen
Oktober tot maart

Op de markt
De rode kool is een sluitkool en moet dus gesloten zijn bij aankoop. De kleur kan variëren van blauw-paars tot roze, maar bevat in elk geval nooit bruine vlekken.

Hoe schoonmaken?
Verwijder de buitenste blaren en snijd de kool in vier delen. Rasp of schaaf de delen in snippers. Tenzij je hem rauw wil opeten, is het niet nodig de kool te wassen.

Hoe bereiden?
Rode kool wordt traditioneel gestoofd met laurier of tijm, kruidnagel of kaneel en stukjes appel of rozijntjes om de koolsmaak wat minder te laten overheersen en de groente wat zoeter te maken.
Kook de rode kool zeker niet langer dan een half uur om de vitaminen niet verloren te laten gaan.
Rauw kan rode kool fijn gesnipperd een heerlijke aanvulling zijn bij een wintersalade.

Lekkere combinaties
De groente is uitstekend geschikt om wild of rundsvlees te vergezellen. Bloedworst met rode kool is een oerklassieker in de Vlaamse keuken.

Hoe bewaren
Een niet aangesneden kool kan tot twee maanden bewaard worden in een koele, luchtige ruimte. Eens aangesneden gaat ze in versheidsfolie gewikkeld nog slechts een dag of twee mee in de koelkast. Geblancheerde koolsnippers kan je in de diepvries bewaren.

Tips

  • Serveer een duo van bereide rode kool en appelmoes. Zo kunnen je gasten zelf kiezen of ze de appels en rode kool mengen.
  • Marineer rauwe rode kool in yoghurt om ze zachter te maken voor een salade.
  • De typische kooklucht kan verholpen worden door in een azijn gedrenkte keukendoek boven de kookpot te spannen.

Recepten

Rode kool

Rode koolsalade

Rode kool met gehakt

Suprême van snoekbaars moet rode kool en knolselder


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding