recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Raap

Als het niet aan het paard van Sinterklaas had gelegen, zou geen kind nog weten hoe een raap eruit ziet. En hetzelfde geldt wellicht voor de ouders. Erg jammer, want rapen kunnen in de juiste gerechten (denk aan hutsepot, puree of couscous) heerlijk smaken en ze zijn niet te vergeten heel erg gezond. In de oudheid stond de raap gekend als geneeskrachtig middel tegen aandoeningen aan de luchtwegen en de huid en als middel om zweetoksels te vermijden.

Seizoen
September tot juni

Op de markt
In de winkel zijn koolrapen en knolrapen te vinden, waarvan de koolraap de grootste is, een stuk harder en minder zoet van smaak. De knolraap of meiraap daarentegen is kleiner en zoeter. Beide zijn wit met een paarse gloed, duslaat je je best leiden door hun grootte bij het uitkiezen van de juiste soort. Knolrapen worden in de keuken het meest gebruikt.

Hoe schoonmaken?
De rapen afborstelen en schillen. Het loof en de wortel kunnen eventueel ook gebruikt worden bij de bereiding.

Hoe bereiden?
De raap kan op dezelfde manieren bereid worden als de aardappel. Zowel gekookt, gebakken, gestoofd als gefrituurd zijn ze heerlijk.

Lekkere combinaties:
Raap is onmisbaar in een degelijke hutsepot, wintersoep of couscous. Ze smaakt het best in combinatie met andere wintergroenten als aardappelen, wortel en pompoen.

Hoe bewaren?
Rapen kunnen het best bewaard worden op een donkere, koele plaats.

Recepten

Savooikool met raapjes

Gevarieerde hutsepot

Jacked potatoes met rucola en raapjes


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding