recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Prei

De grote broer in de familie van de lookachtigen is zoals vele groenten vezelrijk en caloriearm. De in de groene bladeren nadrukkelijk aanwezige vitamines B en C verhogen je weerstand en beperken op die manier bijvoorbeeld bloedarmoede, verkoudheden en hart- en vaatziekten. Droom je van een gladde huid, mooie nagels en haren, dan kan het zeker geen kwaad om veel prei te eten. Prei bevat namelijk minerale zouten die instaan voor een goede stofwisseling. Er wordt bovendien gezegd dat prei een goed middel zou zijn tegen reuma.

Seizoen
Prei kan je het hele jaar door in de winkel verkrijgen. Schrik echter niet als je in de maanden april tot augustus smallere exemplaren in de winkel aantreft. De zomerprei is jonger en kleiner dan de herfst en winterprei die geoogst worden als ze rijper en groter zijn. De herfstprei is beschikbaar van september tot december en de winterprei van december tot april.

Op de markt
Essentieel voor een gezonde prei is een dichte, frisse en donkergroene bladvorming zonder beschadigde plekken. Ook de witte stengel onderwerp je best aan een grondige controle. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases betekenen hoogstwaarschijnlijk dat de prei zijn beste tijd gehad heeft.

Hoe schoonmaken
Prei houdt door zijn gelaagdheid en specifieke bladeren zand vast. Het is daarom niet vanzelfsprekend om je preistengel schoon te maken. De buitenste groene bladeren verwijderen en spoelen onder stromend water is de ideale manier om vuil te verwijderen. Ten slotte snijd je de wortel en de verdroogde punten weg.

Hoe bereiden
Na het wassen kan je je prei in julienne, lange reepjes of ringen snijden. Bakken, koken, blancheren of rauw, het kan allemaal. Kies aan de hand van je recept de manier van klaarmaken. Let er wel op dat je bij het koken of bakken zorgt voor even grote stukjes, zodat de gaartijd gelijk is. De groene bladeren zijn minder geschikt om rauw te eten. Ze zijn taaier en beter bruikbaar voor soepen of als smaakgever in sauzen.

Lekkere combinaties
Prei is heel lekker in combinatie met vis en pasta, maar ook een preitaartje met tomaat en gorgonzola is uitermate genietbaar.

Hoe bewaren
Regel nummer 1 voor het bewaren van je prei houdt in dat de prei niet mag uitdrogen! Prei wordt immers slap en verliest voedingsbestanddelen als hij uitdroogt. Bewaar prei daarom niet langer dan twee weken in de groentenbak van je koelkast. Wil je het verslappingsproces tegengaan, dan kan je ofwel de prei afdekken als hij op de temperatuur van je koelkast is gekomen, ofwel regelmatig bevochtigen. Ongewassen prei kan je langer bewaren (een à twee maand) door hem in te drijven. Dit doe je door de stengels dicht bij elkaar in de grond in je tuin, of in een bak met grond te bewaren. Invriezen van je prei kan ook, op voorwaarde dat hij vooraf  geblancheerd is. Om je prei te bereiden hoef je hem niet te ontdooien.

Tips

  • Als je je prei grondig wil schoonmaken snijd je hem best door in de lengte om daarna te spoelen onder stromend water.
  • Prei bevat veel vocht en verliest bij koken dus veel gewicht, voorzie daarom per persoon een portie van 300 à 400 gram.

Recepten

Quiche Lorraine

Pasta met ricotta-ham saus

Preiroomsoep

Tijgerscampi's met fijne groenten


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding