recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Postelein

Deze -voor velen- nobele onbekende lijkt op het eerste zicht geen speciale groente, maar niets is minder waar. Van alle groenten bevat deze namelijk het meest omega 3 vetzuren. Dat heeft een positieve invloed op je bloeddruk, immuunsysteem, je hersenen en zou zelfs cholesterolverlagend werken. Voorts bestaat postelein grotendeels uit water en voedingsvezels; uitermate geschikt voor een vetverlagend dieet dus! Eet je vaak postelein, dan kan je er ook zeker van zijn dat je geen problemen hebt met de aanmaak van rode bloedcellen door vitamine C. Het transport van zuurstof naar de weefsels door het veelvuldig aanwezige ijzer is ten slotte ook gegarandeerd.

Seizoen
Is het hele jaar te verkrijgen.

Op de markt
U zal postelein niet in alle supermarkten vinden aangezien ze niet lang bewaart en weinig populair is. Bij je gespecialiseerde groentezaak heb je meer kans. De blaadjes hebben bij voorkeur een frisgroene kleur en vermijd glibberige blaadjes: die hebben reeds het bedervingsproces ingezet.

Variëteiten
Er is zowel zomer- als winterpostelein. Winterpostelein heeft ruitvormige blaadjes met een teer, dun steeltje. Zomerpostelein heeft ovale en stevige blaadjes en is in het algemeen iets forser van structuur.

Hoe schoonmaken
Verwijder eerst en vooral de worteltjes van de postelein. Daarna was je de groenten in koud water en snij je ze desgewenst nog een paar keer door.

Hoe bereiden
Winterpostelein kan zowel rauw, gekookt als gestoofd worden gegeten, maar is bij voorkeur te gebruiken in salades of stamppot. Zomerpostelein is iets taaier en meer geschikt om te koken dan om rauw op te eten. Postelein warm klaarmaken gaat ongeveer op dezelfde wijze als spinazie koken; het duurt niet lang en iedereen kan het! 

Lekkere combinaties
De lichtzure smaak van postelein is ideaal voor een stamppot met een beetje zure room en mierikswortel. Een verrassend slaatje van appels en postelein is heerlijk op een zomers etentje. Zelfs in een omelet kan je postelein tot zijn recht laten komen.

Bewaren
Postelein bewaart helemaal niet lang na de pluk, gebruik hem dus zo snel mogelijk na aankoop. In de koelkast kan je hem nog maximaal 2 dagen houden. Invriezen is ook een optie na de groenten een anderhalve minuut te hebben geblancheerd. Dit kan best in de maanden juni, juli en augustus.

Tips

  • Warm reeds verwarmde postelein niet opnieuw op. Postelein bevat nitraten die bij herhaaldelijk opwarmen omgezet worden in schadelijke nitrieten.
  • Combineer je postelein met andere eetwaren, hou dan bij het koken je postelein voor het laatst. Op die manier verliest hij minder smaak en vitaminen.

Recepten
Soepje van winterpostelein


 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding