recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Alfalfa

De alfalfa (Arabisch voor: vader van alle voedsel) is een spruitgroente. Het is de bekendste van alle kiemzaden en is afkomstig van de luzerneklaver. Deze scheuten zijn bijzonder fris en een geweldige bron van vitaminen (A, B1, B2, C, D en E) en mineralen (calcium, ijzer, magnesium, kalium, natrium en fosfor). De belangrijkste zijn vitamine C voor de vorming van rode bloedcellen en de mineralen calcium voor sterke botten en tanden en ijzer voor het transport van zuurstof naar de weefsels.

Seizoen
Alfalfa is het hele jaar door verkrijgbaar, omdat de zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht.

Op de markt
Alfalfa moet wit en fris ogen. Vaak koop je in de winkel alfalfa in afgesloten plastic bakjes. Let er op dat er geen condensatie aan de binnenkant van het bakje is en als je er mee schudt moet alles mooi meekomen en dus niet plakken.

Hoe schoonmaken?
Alfalfa hoeft niet schoongemaakt te worden.

Hoe bereiden?
Alfalfa wordt door zijn neutrale smaak uitsluitend rauw gegeten en hoeft niet gesneden te worden. Vaak wordt het op het einde van de bereiding toegevoegd als finishing touch.

Lekkere combinaties
Heel lekker in salades of op een belegd broodje. Ook ter garnering van aperitiefhapjes (zalmmousse met stukje gerookte zalm bijvoorbeeld) of soep kan alfalfa dienen. Deze groente kan in elk seizoen een frisse toets aan je gerecht geven.

Hoe bewaren?
In de koelkast is de houdbaarheid twee à drie dagen.

Recepten
Alfalfa met dadelreepjes

Salade van zalm met crème fraîche, wijn en alfalfa


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding