Seizoen
Paprika is gedurende het hele jaar te verkrijgen, behalve in januari. De echte topaanvoer van verse paprika’s is echter tussen mei en oktober.
Op de markt
Een gezonde paprika moet stevig zijn, glanzen, mag geen rimpels of rotte plekken vertonen en heeft een frisgroen steeltje. Ben je niet zeker van je stuk, zoek dan naar het label van Flandria. Dit is het keurmerk van topkwaliteitsproducten.
Variëteiten
Je hebt zowel rode, gele, witte, groene, oranje als de minder bekende paarse paprika’s.
Hoe schoonmaken?
Was je paprika voor je hem gebruikt. Halveer hem en verwijder alle zaadlijsten met de zaadjes. Ook de steelaanzet haal je weg, tenzij je je paprika gaat opvullen. Met de steel is deze namelijk steviger en het presenteert ook mooier. Ten slotte kan je de paprika desgewenst in reepjes of blokjes snijden.
Hoe bereiden?
Paprika kan zowel warm als koud klaargemaakt worden. Koud tref je ze vaak in een salade aan of als extra groente bij een barbecue. Warm kan je paprika meekoken in een soep of éénpansgerecht, stoven in de wok of roosteren.
Lekkere combinaties
Een verrassende combinatie van konijn met paprika is een genot voor je smaakpapillen. Maar ook in een ratatouille met aubergine, courgette, tomaat en ui heeft de paprika een heerlijke smaak.
Hoe bewaren?
Bewaar een paprika nooit in de koelkast! Een te lage temperatuur versnelt het verrottingsproces. Kies eerder een droge, koele plaats uit. Daar kan je paprika tot een kleine week na aankoop bewaard worden.
Tips
Recepten
Scampi’s met paprika