Seizoen
Je kan een savooikool het hele jaar door verkrijgen, zoals bijna alle andere kolen. De majestueuze kool wordt evenwel beschouwd als een typische wintergroente. Er is ook een zomerse variëteit, de meikooltjes, maar deze zijn niet zo populair.
Op de markt
Een verse savooikool heeft donkergroene buitenbladeren die los van de kern zitten. Het binnenste is best iets lichter groen en moet stevig en compact zijn. Een savooikool met gele bladeren is niet vers meer en gaten in de buitenste bladeren duidt op de aanwezigheid van slakken of rupsen.
Hoe schoonmaken
Je ontdoet de kool van zijn buitenste bladeren. Verwijder ook de bladeren die rotte plekken vertonen. Was de bladeren die je wel gaat gebruiken en snijdt in stukjes.
Hoe bereiden
De manier van werken is als volgt: eerst ga je de fijngesnipperde kool koken in gezouten water en daarna spoel je met koud water om de groene kleur te behouden. Vervolgens kan je de savooikool stoven in een vetstof (boter, olie, ganzenvet, …). Savooikool is lekker in hutsepot, soepen, salades en bij allerlei winterse bereidingen.
Hoe bewaren
Je kan een savooikool slechts een paar dagen in de groentela van je koelkast bewaren. Savooikool kan je zonder problemen invriezen. Blancheer de groente wel eerst voor je dat doet.
Lekkere combinaties
Probeer eens savooikool met vis klaar te maken. Niet meteen voor de hand liggend, maar wel heel lekker. Een savooiloempia met de savooi als omhulsel is een heerlijke light alternatief.
Tips
Recepten
Savooikool in kaasroom