recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Schorseneren

Schorseneren worden graag vergeleken met asperges. Geschild zien ze er inderdaad als een asperge uit, maar de smaak van een asperge is net iets fijner. Schorseneren zijn over het algemeen minder populair dan de asperge. De moeilijke schoonmaakmethode gaf de groente zelfs de minder fortuinlijke bijnaam keukenmeidverdriet. Nochtans hebben schorseneren nuttige voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer, vezelstoffen en inuline, het koolhydraat dat goed zou zijn tegen cholesterol in het bloed.

Seizoen
Schorseneren worden vanaf de herfst geoogst. Je kan ze tot het voorjaar perfect vers verkrijgen, want schorseneren doorstaan vorst zonder problemen.

Op de markt
Herken verse schorseneren aan de aarde die nog rond de groente hangt. Ze lijken dan net van het veld te komen.

Hoe schoonmaken
Het schoonmaken van schorseneren is geen pretje. De schorseneer moet grondig gespoeld en geschild te worden. Doe hier handschoenen voor aan, om een grondige schrobbeurt achteraf te voorkomen. Eens schoongemaakt leg je ze beter meteen in een bak met wat citroensap om bruinvorming te voorkomen.

Hoe bereiden
Schorseneren zijn taai en stevig en moeten goed gekookt worden. Als je kruiden uit de familie van de schermbloemigen laat meekoken (venkel, anijs) dan zullen ze sneller deze taaiheid verliezen.
Schorseneren koken en serveren met een (kaas)sausje is de populairste manier. Je kan ze ook in een soep mixen of rauw eten: geschild en geraspt in een lekker romig slasausje.

Hoe bewaren
In de koelkast kan je onbewerkte schorseneren een week bewaren. Op een koele, droge plaats in een stevige papieren zak kunnen ze wekenlang goed blijven.

Lekkere combinaties
De smaak van een schorseneer is mild, zoetig en boterzacht. Een combinatie met oesters en oesterzwammen als voorgerecht doet het altijd goed. Schorseneren met vis combineren is geen probleem, maar ook met een lekker varkensgebraad kan je een topcombinatie bekomen.

Tips

  • Was je schorseneren grondig voor je ze gaat schillen, dat schilt net iets gemakkelijker. Je kan de groente ook in de schil koken en achteraf schillen.

Recepten
Schorsenerensoep

Zeebaars met schorseneren


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding