recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Pastinaak

Pastinaak, pinksternagel of witte peen is een wortelgewas dat rijk is aan mineralen en vitaminen. Het mineraal calcium zorgt voor een sterk gebit en dito botten. Het ijzer in pastinaak levert een belangrijke bijdrage voor het zuurstoftransport in het bloed. De vitamine met de hoogste concentratie in pastinaak is vitamine C, ze staat in voor de aanmaak van rode bloedcellen. Voorts gaan pastinaken maagkramp tegen, hebben ze een vochtafdrijvende werking en zijn ze geschikt voor diabetici.

Seizoen
Pastinaak is een wintergroente en is verkrijgbaar van oktober tot maart.

Op de markt
Koop stevige wortels die niet verschrompeld of verdroogd zijn. Heeft de wortel bruine vlekken, dan mag je er zeker van zijn dat zijn beste tijd voorbij is.

Hoe schoonmaken
Zoals bij een wortel worden bij de pastinaak de uiteinden afgesneden. Je kan ervoor kiezen om de pastinaak grondig af te schrobben of om hem te schillen. Pastinaak heeft een harde kern die je beter verwijderd omdat hij niet zo zoet is als de rest van de wortel.

Hoe bereiden
Zowel in soepen, hutsepot, stoofschotels en rauwkostsalades komt de lekkere smaak van pastinaak tot zijn recht. Gebakken, gestoofde of gestoomde pastinaak kan ook heerlijk zijn. Als je je pastinaak wil bakken, let je er wel beter op dat je eerst de pastinaak even voorkookt zodat hij slap wordt. Het is aangeraden de grote wortels te gebruiken voor de soep en de kleinere voor het bakken of stoven.

Hoe bewaren
Pastinaak bewaart ongeveer twee à drie weken in de groentela van de koelkast of op een andere droge en koele plaats.

Lekkere combinaties
Pastinaak heeft een zoete smaak die perfect combineerbaar is met andere wortelsoorten. Probeer ook eens een combinatie met tijm en gesnipperd selderblad. Een gewaagde combinatie van pastinaak met sinaasappel zal je ook kunnen verbluffen.

Tips

  • Frituur pastinaak, de smaak heeft veel weg van aardappelchips!

Recepten
Pittige pastinaaksoep


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding