Seizoen
De gele ui kan je het hele jaar door verkrijgen.
Op de markt
Je kan ofwel verse, ofwel gedroogde ajuin kopen. De verse hebben groen loof en de gedroogde hebben dat niet meer. Uien worden zowel apart als in netjes verkocht. Zie er in beide gevallen zeker op toe dat de ui stevig aanvoelt. Groene uitlopers en zachte, vochtige of zwarte plekken betekenen vaak niet veel goeds.
Hoe schoonmaken
Snijd eerst het bovenste puntje van de ui af en pel hem. Dan kan je de ajuin op verschillende manieren snijden. Ofwel snipper je hem waarbij je het onderste harde stukje laat zitten, de ui van boven naar beneden doormidden snijdt, de helften van boven naar beneden op gelijke afstanden snijdt en daarna dwars op de sneden snijdt zodat je kleine snippers krijgt. Je mag nu het harde stukje weggooien.
Je kan ook je ajuin in ringen snijden. Het harde stukje mag verwijderd worden en de ajuin snij je in de breedte in plakken.
Ten slotte kan je de ui in partjes snijden. Daarvoor moet je hem eerst doormidden snijden en de onderste harde stukjes verwijder om de helften daarna in de lengte te snijden.
Hoe bereiden
Verse ajuinen moeten onmiddellijk verwerkt worden, gedroogde kunnen gerust een tijdje bewaren. Wacht na het snijden van je ui niet te lang om hem te verwerken, anders kan het vocht uit de ui bitter gaan smaken. De versnipperde ajuin is een populaire smaakgever in verschillende gerechten. Je kan de ui stoven, bakken in de oven of op de barbecue.
Hoe bewaren
Een gedroogde ajuin, zonder het groene loof, bewaart nog enkele weken op een koele en droge plaats.
Lekkere combinaties
Je kan een geblancheerde, uitgeholde ui opvullen met gehakt of ei, met kaas bestrooien en in de oven bakken.
Tips
Recepten
Stoofpotje van lamsvlees