recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Rode ui

De rode ui is het dieprode, paarsachtige evenbeeld van de gele ui. De schil is wel net iets dunner en de smaak een tikkeltje zachter. Ajuinen zijn heel gezonde groenten, boordevol vezels, koolhydraten, mineralen en vitamine C. Daarbij zuiveren ze het bloed, stimuleren ze het hart, hebben ze een positieve werking op de luchtwegen en verbeteren ze de darmflora en spijsvertering.

Seizoen
Rode uien zijn het hele jaar te verkrijgen.

Op de markt
De uien worden apart of in een netje verkocht. Ze moeten hard zijn en mogen geen uitlopers hebben.

Hoe schoonmaken
Snijd eerst het bovenste puntje van de ui af en pel hem. Dan kan je de ajuin op verschillende manieren snijden. Ofwel snipper je hem waarbij je het onderste harde stukje laat zitten, de ui van boven naar beneden doormidden snijdt, de helften van boven naar beneden op gelijke afstanden snijdt en daarna dwars op de sneden snijdt zodat je kleine snippers krijgt. Je mag nu het harde stukje weggooien.
Je kan ook je ajuin in ringen snijden. Het harde stukje mag verwijderd worden en de ajuin snij je in de breedte in plakken.
Ten slotte kan je de ui in partjes snijden. Daarvoor moet je hem eerst doormidden snijden en de onderste harde stukjes verwijder om de helften daarna in de lengte te snijden.

Hoe bereiden
Wacht na het snijden van je ui niet te lang om hem te verwerken, anders kan het vocht uit de ui bitter gaan smaken. Net als gele ui kan de rode ui in veel verschillende soorten gerechten verwerkt worden. Stoven, bakken, bij wild, of in marinades: het kan allemaal. In een salade voegt een rode ui ook een leuk decoratief element toe.

Hoe bewaren
Bewaar een rode ajuin op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Op deze manier kan je ze een aantal weken bewaren. Je houdt er wel beter rekening mee dat de rode ui minder lang bewaart dan de gewone gele.

Lekkere combinaties
Je kan een geblancheerde, uitgeholde ui opvullen met gehakt of ei, met kaas bestrooien en in de oven bakken. Ga ook eens voor een combinatie van gekarameliseerde paprika en rode ui bij lamsvlees, ronduit verrukkelijk!

Tips

  • Uien snijden zonder te tranen? Leer het hier!

Recepten

Uienconfituur

Kabeljauw met andijviestamppot en abdijbier

Pittige salade van groenten en fruit


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding