recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Sjalot

Sjalotjes behoren tot de familie van de lookachtigen en zien eruit als kleine, langwerpige ajuintjes. Sjalotjes zijn heel gezond, boordevol vezels, koolhydraten, mineralen en vitamine C. Daarbij zuiveren ze het bloed, stimuleren ze het hart, hebben ze een positieve werking op de luchtwegen en verbeteren ze de darmflora en spijsvertering.

Seizoen
Sjalotten zijn het hele jaar door te verkrijgen.

Op de markt
Een sjalot moet een gezonde glans vertonen en stevig aanvoelen. 

Variëteiten
Er zijn verschillende soorten sjalotten. Je hebt sjalotten in diverse ronde of langwerpige vormen, of in een bruine of grijze kleur.

Hoe schoonmaken
Schil de sjalot en snijd hem in stukjes van de gewenste grootte. Snij de sjalot vlak voor gebruik, zodat de verfijnde smaak behouden blijft.

Hoe bereiden
Ajuinen kunnen in principe in alle gerechten vervangen worden door sjalotjes. De sjalotjes hebben zelfs een meer verfijnde smaak. Je kan sjalotten fruiten, in salades vermengen, stoven bij groenten of in ovenschotels.

Hoe bewaren
Sjalotten kunnen een aantal weken bewaard worden op een koele, droge en donkere plaats, maar niet in de koelkast! Fijngehakte sjalotjes kan je nog een paar dagen afgesloten in de koelkast bewaren.

Lekkere combinaties
Een heerlijke combinatie is sjalot met tijm, rozemarijn en honing. Verder zijn sjalotjes lekker met alle soorten vlees- of visgerechten, dus combineer naar hartelust!

Tips

  • Heb je het moeilijk om gele uien te verteren, gebruik dan sjalotten in de plaats. Zij verteren iets gemakkelijker.
  • Laat je sjalot niet te donker worden, dan kan hij bitter beginnen smaken.

Recepten

Snelstoofpotje

Vislasagne met warmoes

Zalmtartaar


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding