recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Aardpeer

De aardpeer is ontdekt in Noord-Amerika en was lange tijd erg populair in Europa. Momenteel is de knol -helemaal onterecht- in de vergeethoek gesukkeld. Een aardpeer is niet alleen voedzaam en licht verteerbaar, hij heeft een geneeskrachtige werking én is uitermate geschikt voor diabetespatiënten. De aardpeer wordt zowel als groente als als sierplant gekweekt, want hij is niet alleen lekker, hij geeft ook prachtige bloemen.

Seizoen
Aardperen groeien en bloeien tijdens de warmere maanden, maar kunnen geoogst worden vanaf de eerste vorst. De topperiode ligt dus tussen januari en maart.

Op de markt
De kleur van een pas geoogste aardpeer kan van rozerood tot crèmekleurig gaan. Koop geen aardperen die kleuren vertonen die wijzen op verrotting.

Hoe schoonmaken?
Je hoeft een aardpeer niet te schillen voor je hem opeet. Was hem dan wel goed. Als je hem toch wilt schillen, is het beter om dat te doen als hij al gekookt is. Dan gaat de schil er gemakkelijker af.

Hoe bereiden?
Je kan een aardpeer koken in een pot met weinig water. Let er op dat je de aardpeer niet te lang kookt, anders valt hij uit elkaar. 15 à 20 minuten is het maximum. Je kan een aardpeer ook in schijfjes snijden en bakken of aan soep toevoegen. Wie optimaal de lichtzoete, notige smaak wil proeven, moet de aardpeer ook eens rauw proberen.

Hoe bewaren?
Na aankoop houden aardperen nog een weekje in de koelkast.

Lekkere combinaties
Zowel met sint-jakobsschelpen als met lam kun je aardpeer lekker combineren. Maar ook een lekkere winterse rundstoofpot met rode wijn, kan je extra pit geven met aardpeer.

Tip
Wil je zelf aardpeer in je tuin, dan moet je de schil met oogjes op in je tuin planten.

Recepten

Aardpeer met champignons

Soep met aardpeer en wortel

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding