recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Andijvie

Andijvie is nauw verwant aan witloof en dat proef je ook. De bittere smaak is niet erg populair bij kinderen, maar des te meer bij Nederlanders. Zij houden van andijvie zoals de Belgen van witloof houden. De robuuste krulandijvie en de gladbladige andijvie zijn lekker gezond. Ze zitten boordevol vezels, mineralen en vitamine A en C.

Seizoen
Je kan andijvie het hele jaar door verkrijgen. De grootste aanvoer ligt tussen april en oktober.

Op de markt
De buitenste bladeren moeten er frisgroen uitzien en geen plekken vertonen. Slappe bladeren zijn ook uit den boze. De krop moet goed sluiten. Het is normaal dat het binnenste van de krop lichter is dan de buitenkant.

Hoe schoonmaken?
Spoel je andijvie goed. Vaak zit er nog veel aarde tussen de bladeren. Verschillende keren spoelen is geen overbodige luxe. Verwijder de harde nerf als je andijvie rauw verwerkt. Ook de minder frisse buitenste bladeren verwijder je het best.

Hoe bereiden?
Snij de andijvie in kleine stukken als je hem wenst te koken. Je kan hem apart serveren of mengen in een stamppot. Probeer ook eens rauwe andijvie. In een slaatje smaakt het gele hart lekker fris.

Hoe bewaren?
Andijvie is moeilijk te bewaren. De groente zit boordevol water en wordt snel slap. Drie dagen in de koelkast is het maximum. Invriezen gaat ook, op voorwaarde dat je de andijvie eerst blancheert.

Lekkere combinaties
Probeer andijvie eens in een salade met appel en maïs of ga voor een roerbakgerecht met sesam en gember.

Tips

  • Kook je andijvie, dan reken je beter 400 g per persoon. Als je andijvie rauw klaarmaakt, is 150 g voldoende.
  • De buitenste bladeren van de andijvie zijn bitterder dan de binnenste gelige bladeren, maar ze bevatten wel de meeste vitamines en mineralen.

Recepten

Andijvie gevuld met gehakt

Gesuikerde krulandijvie

Kabeljauw met andijviestamppot en abdijbier


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding