recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Asperge

De witte smalle stengels van de asperge worden door fijnproevers als een delicatesse beschouwd en dat zijn ze ook als ze goed zijn klaargemaakt. Ze smaken niet alleen lekker, ze zijn ook erg gezond. Hun vezels bevorderen de ontlasting, de vitamines B en C verhogen je weerstand, ijzer staat in voor een beter transport van zuurstof naar je weefsels, de aanwezige calcium zorgt voor sterkere botten en tanden en kalium regelt het vochtpeil van het lichaam.

Seizoen
Asperges kan je vanaf maart verkrijgen. Ze zijn echter het best qua smaak in mei en juni. Eind juni is het aspergeseizoen dan ook afgelopen.

Op de markt
Zowel de groene als de witte exemplaren moeten stevig zijn met vaste en breekbare stelen, mogen geen vlekken vertonen en moeten gesloten kopjes hebben. Je kan ook asperges in blik of diepgevroren asperges kopen, maar die hebben natuurlijk niet die lekkere, verse smaak.

Hoe schoonmaken
Een witte asperge moet je niet wassen, want je moet hem eerst schillen. Schil van het hoofd naar de voet toe en neem steeds wat meer schil mee op je weg. Een groene asperge spoel je wel onder stromend water, want je hoeft hem niet te schillen omdat hij een dunnere schil heeft. Wanneer je de uiteindes van de asperges hebt gebroken zijn ze klaar voor verwerking.

Hoe bereiden
Asperges hebben een verschillende gaartijd die afhangt van de grootte en dikte van de groentes. Het is handig om asperges van dezelfde grootte samen te binden. Als je het touw doortrekt en vastbindt aan de oren van de pot, kan je de asperges rechtop zetten zodat de kopjes boven het water uitsteken. Zo voorkom je dat de kopjes tot moes worden gekookt, maar kunnen ze wel garen door de stoom van het water. In de pan moet je rekenen op een kleine 20 minuten gaartijd. Zelfs in de microgolfoven kan je asperges klaarmaken. Je hoeft ze enkel naast elkaar (niet op elkaar!) in een schaal te leggen met een beetje water bij. Na een tiental minuten zijn ze klaar. Laat ze altijd uitlekken wanneer je ze uit het kookvocht haalt.

Hoe bewaren
Verse asperges moet je proberen zo snel mogelijk na de aankoop verwerken, ze worden heel snel slecht. Als je ze toch enkele dagen wilt bewaren, wikkel je ze in een vochtige doek en leg je ze in het groentevak van je koelkast.

Lekkere combinaties
Een salade met aardbeien en kervel smaakt lekker fris. Combineer asperges ook eens met een heerlijke citroensaus en waarom geen asperge-krabsoep?

Tips

  • De aspergevoetjes die je verwijdert of de schil, kan je nog gebruiken om een lekkere aspergecrème van te maken. Dat doe je door er eerst een bouillon van te trekken en daarna de room en kruiden toe te voegen.
  • Er zijn zelfs speciale aspergepotten op de markt zodat je je asperges goed kan koken.

Recepten

Asperge en zalm à la crème

Farfalle met garnalen en asperges

Quiche met ham en asperges


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding