recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Aubergine

De donkerpaarse, gladde reus ziet er niet meteen erg smakelijk uit, maar schijn bedriegt. De vrucht die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, heeft een vrij neutrale smaak wat de aubergine heel veelzijdig maakt. Daarbovenop is ze licht verteerbaar en bevat ze een hele hoop vitamine C en B, caroteen en ijzer, fosfor en kalium. Dat wil zeggen dat de groente goed is voor de aanmaak van rode bloedcellen, de huid, het haar, het transport van zuurstof in het bloed en de vochthuishouding van het lichaam.

Seizoen
Het hele jaar door kan je aubergines verkrijgen.

Op de markt
Bij aankoop let je er beter op dat de aubergine een glanzende, onbeschadigde schil heeft. De bladeren moeten er frisgroen uitzien. De aubergine is rijp als ze een klein beetje meegeeft als je erop drukt.
In BelgiŽ en Nederland is de donkere, bijna paarse, langwerpige aubergine het meest bekend, maar er zijn verschillende soorten en allerlei kleuren.

Hoe schoonmaken
Een aubergine hoef je niet te schillen. Een grondige wasbeurt volstaat. Verwijder ook het kroontje en de steel.

Hoe bereiden
Aubergines eet je beter warm. Een rauwe aubergine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Stoven, bakken, gratineren en frituren: aubergines kan je op verschillende manieren klaarmaken. Het vruchtvlees van een aubergine durft snel te verkleuren als je je aubergine snijdt. Snij ze dus pas als je haar nodig hebt.

Hoe bewaren
Aubergines zijn een van de weinige groenten die je beter niet in de koelkast bewaart. Ze houden niet van temperaturen die onder 10 graden gaan. Je kan ze ongeveer 3 tot 7 dagen bewaren op een droge plaats.

Lekkere combinaties
Aubergine is een veelgebruikt ingrediŽnt in de mediterrane keuken. VegetariŽrs zullen je vertellen dat een combinatie met tofoe erg geslaagd is en aubergines met tomatensaus zijn altijd een voltreffer.

Tip
Het vocht in de aubergines heeft een bitter smaakje. Als je het uit je aubergines wilt halen, moet je de aubergines met zout bestrooien. Na 30 minuten wrijf je het zout van de aubergine en het vocht zal weg zijn. Dat is zeker handig als je aubergine wilt frituren.

Recepten

Moussaka

Lasagne met gegrilde Italiaanse groenten

Gevulde aubergines


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding