recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Boerenkool

De kool die het meest vergeten wordt en het dichtst aanleunt bij de wilde kool, is de boerenkool of krulkool. Je herkent hem aan de donkergroene, krullende bladeren en het is een geliefkoosde groente om te verwerken in een winterse stamppot. Boerenkool wapent je dan ook tegen de winter met zijn overvloed aan calcium en ijzer voor sterke botten en de aanmaak van rode bloedcellen.

Seizoen
Je kan boerenkool in de winkel het hele jaar door verkrijgen. De verse, inheemse boerenkool kan je echter alleen van oktober tot februari verkrijgen.

Op de markt
Bij de aankoop van een ongesneden boerenkool is het belangrijk op de rand van de bladeren te letten. Die moet dezelfde frisgroene kleur hebben als de rest van het blad. Een verpakte en versneden boerenkool moet er ook frisgroen uitzien en mag plekken vertonen.

Hoe schoonmaken
Een boerenkool schoonmaken is kinderspel. Spoel de bladeren af en breek ze van de steel af. De dikke stelen aan het blad snij je ook af. Daarna verwerk je hem zoals je wilt.

Hoe bereiden
Een boerenkool is enorm veelzijdig en je kan hem zowel koken, roerbakken, smoren, stomen als in de magnetron klaarmaken. Voorzie wel voldoende water als je de kool klaarmaakt, want de boerenkool geeft zelf bijna geen vocht af.

Hoe bewaren
Boerenkool is zo’n week in de koelkast houdbaar. Is de boerenkool al gesneden, dan moet je hem snel klaarmaken, want hij blijft dan maar een tweetal dagen goed. Als je hem wilt invriezen, was je hem best eerst en hak je hem fijn.

Lekkere combinaties
Boerenkool wordt voornamelijk gebruikt in traditionele gerechten met rookworst. Maar je kan hem ook verwerken in een stamppot met appel en geraspte kaas of in een ovenschotel met aardappelpuree, gehakt, tomatensaus en kaas.

Tip
Geef je stamppot wat meer kleur door voor een boerenkool te kiezen met een rode bladnerf.

Recepten

Groentesapje van boerenkool, appel en bleekselderij

Boerenkool met worst, spekjes, gebakken uien en room

Boerenkool met rundvlees en sinaasappel


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding