recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Courgette

Een courgette is een komkommerachtige die erg houdt van warme temperaturen. In de zomerperiode kan je dus de lekkerste exemplaren eten. Bij ons heeft de courgette een plaatsje verworven tussen de meer traditionele groenten en niet onterecht, want het is een bron van vitamine C, vitamine B6, kalium, fosfor en ijzer.

Seizoen
Courgettes zijn echte zomergroenten. Ze zijn op hun best tussen juli en september. Ze zijn wel verkrijgbaar van februari tot november.

Op de markt
Een goede courgette is egaal groen, heeft geen onzuiverheden aan de schil en voelt stevig aan. Koop ook niet de grootste exemplaren, want deze hebben minder smaak dan kleinere courgettes. Het is belangrijk dat er nog een deel van de steel aan de courgette hangt, anders zal hij heel snel bederven.

Hoe schoonmaken?
Voor je de courgette in stukken snijdt, was je hem even onder stromend water. Schillen doe je beter niet, omdat de courgette dan uiteen zou vallen bij het klaarmaken. Verwijder wel het kroontje.

Hoe bereiden?
Courgettes kan je stoven, stomen, bakken of vullen. Een courgette rauw eten kan, maar is niet zo lekker. Courgette is heel lekker in groenteschotels, pastasaus, soep, ratatouille en allerlei ovenschotels. Ook de gele bloemen kunnen opgegeten worden. Vaak worden ze als versiering bij het gerecht gegeven, maar je kan ze ook opvullen.

Lekkere combinaties
Courgettes kunnen goed op smaak worden gebracht met Provençaalse kruiden en marjolein. Voorts kan je courgettes combineren met verschillende zuiderse ingrediënten. Lam, paprika, tomaat, pestosaus en scampi’s passen perfect bij courgettes.

Hoe bewaren?
Bewaar courgettes op een koele, droge plaats, maar niet in de koelkast.

Recepten

Vegetarische quiche

Lasagne met gegrilde Italiaanse groenten

Gevulde courgettes


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding