recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Kropsla

Kropsla of botersla is populair bij mensen op dieet. Niet onterecht, want sla bevat bijna geen calorieën, veel water, een fikse dosis vitamine C en heel wat calcium. Je krijgt er dus sterke botten van en de aanmaak van rode bloedcellen wordt gestimuleerd. Eet geen kropsla als je ’s avonds lang wilt opblijven, want het zou een kalmerend en zelfs slaapverwekkend effect hebben.

Seizoen
Je kan kropsla het hele jaar door verkrijgen.

Op de markt
Verwelkte buitenbladeren zijn meestal een veeg teken. Ook beschadigingen aan de onderzijde en een niet goed gesloten krop betekenen niet veel goeds. Een stevige, frisgroene kropsla met een gesloten krop is ideaal.

Hoe schoonmaken
In een kropsla zitten meestal nog aarderesten. Om die te verwijderen, haal je alle bladeren voorzichtig van de stronk, de minder frisse bladeren gooi je weg. Dan was je de sla in water en droog je hem in een slacentrifuge of door hem droog te deppen met een propere handdoek.

Hoe bereiden
Sla kan je stoven, maar tegenwoordig wordt dat niet vaak meer gedaan. Kropsla wordt voornamelijk rauw in salades of tussen de boterham gegeten.

Hoe bewaren
Sla moet je heel koel bewaren. Een temperatuur iets boven het vriespunt is ideaal. Je moet wel niet denken dat je een kropsla lang kan bewaren. Na twee dagen in de koelkast in een open zak zal hij normaal gezien niet meer bruikbaar zijn.

Lekkere combinaties
Zoals gezegd is kropsla heel lekker in frisse salades, maar ook in soepen en gratins kan je kropsla verwerken. Tomaten opvullen met gestoofde kropsla of sla mengen met erwtjes is ook aan te raden.

Recepten

Mosselslaatje met venkel

Wok van varkensvlees, witloof en mosterd

Rijstnoedelsla


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding