recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Rode biet

Verwant aan de grote suiker- en voederbiet, is de rode biet of kroot een lekkere en uitermate gezonde bietsoort. Het is goed voor het immuunsysteem, het levert antioxidanten en zou kankerbestrijdende stoffen bevatten. Voorts is kroot goed voor de vertering van voedsel en doet het je zenuwstelsel beter werken. Vooral de vele mineralen en de vitamine C bewerkstelligen die positieve werking.

Seizoen
Het hele jaar door kan je genieten van de gezonde rode biet. Er is wel een verschil tussen de winter- en de zomerbiet. Dat merk je vooral bij het koken.

Op de markt
Als rode bieten stevig aanvoelen, geen al te grote plekken vertonen en niet rimpelig zijn, mag je er zeker van zijn dat je geen miskoop doet. Als je de bieten gaat koken, moet je zo’n 300 g per persoon rekenen. Rauw is dat 100 g. Ben je niet zo voor de rode kleur die zo afgeeft op je vingers als je de biet klaarmaakt, dan kan je misschien voor gele rode bietjes kiezen. Zij hebben dezelfde smaak, maar zijn dus geeloranje van kleur.

Hoe schoonmaken
Rode bieten groeien onder de grond, dus ze zitten vol aarde. Voor je ze bereidt, moet je ze goed wassen en afborstelen, zodat alle aarde weg is. Wil je bieten koken, dan laat je ze beter in één stuk, anders gaan ze bloeden en verliezen ze smaak. Let ook op met het loof. Snijd het niet te kort af om bloeden te voorkomen.

Hoe bereiden
Kook de rode bieten in één stuk. De zomerbiet heeft ongeveer 25 minuten nodig, een winterbiet doet er 2 uur over. Na het kookproces koel je de bieten af onder koud water, ontdoe je ze van hun vel en verwerk je ze zoals je wilt. Je kan rode bieten ook rauw eten. Vergeet ze dan zeker niet te raspen of te schillen.

Hoe bewaren
De robuuste rode biet kan je ongeveer een maand bewaren in de koelkast.

Lekkere combinaties
Een bietensoepje is door haar felle kleur een leuk aperitiefhapje. Rode bieten met gember of balsamicoazijn geven verrassende combinaties.

Tip
Hebben je rode bieten veel loof, dan kan je er lekkere soep van maken samen met enkele rode bieten.

Recepten

Bietensalade met walnoten

Gebakken zalm met rode biet

Slaatje met peren en geitenkaas


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding