recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Selder

Met selder kan je alle kanten op. Rauw in een salade, in een pittig groentesapje, in soepen en een hele resem warme bereidingen. De pittige smaak is vaak een heerlijke aanvulling bij recepten. Daarbovenop worden je botten er steviger van door de calcium en heeft het een positieve werking op je rode bloedcellen door de vitamine C en het ijzer. Selder zou ook vochtafdrijvend werken.

Seizoen
Groene en witte selder zijn het hele jaar door te verkrijgen. Knolselder kan je alleen van oktober tot maart verkrijgen.

Variëteiten
De drie meest bekende soorten selder zijn de groene selder, de witte selder en de knolselder. Groene selder wordt ook wel snijselder genoemd en is pittig van smaak. De witte selder of bleekselder is zachter van smaak en wordt vooral rauw gegeten. Van de knolselder wordt alleen de verdikte eetbare wortel gegeten.

Op de markt
Bij aankoop moet groene en witte selder fris ogen, stevig zijn en lekker ruiken. Bruine plekken en slap loof wijzen erop dat de groente niet meer zo vers is. De knol van een knolselder moet stevig en droog zijn en het blad moet een frisgroene kleur hebben.

Hoe schoonmaken?
Voordat je selder klaarmaakt, moet je hem grondig spoelen.Het onderste witte gedeelte met de fijne worteltjes moet je afsnijden. Een knolselder moet geschild worden. Je kan de selder snijden in de gewenste grootte.

Hoe bereiden?
Selder kan je zowel rauw als gekookt, gestoofd of geroerbakt eten. Selder is ook erg lekker in soep.

Hoe bewaren?
Groene of witte selder verwerk je best zo snel mogelijk. Je kan hem nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Knolselder bewaar je enkele weken op een droge en koele plaats. Gesneden knolselder kan je niet lang bewaren, hooguit enkele dagen in de koelkast.

Lekkere combinaties
Selderij in combinatie met kerrie of sinaasappel en gember is gedurfd, maar overheerlijk.

Tips

  • Reken zo’n 250 g selder per persoon als je hem warm bereidt. Als je hem rauw eet, moet je maar 100 g voorzien.
  • Als je flinterdunne reepjes knolselder frituurt, krijg je lekkere hapjes of leuke garnituur voor je bord.
  • Om verkleuring van selder tegen te gaan, kan je de selder met citroensap besprenkelen.

Recepten

Groentesapje van bleekselderij, ananas en gember

Wildragout met veenbessen

Italiaanse macaronisalade


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding