Seizoen
Groene en witte selder zijn het hele jaar door te verkrijgen. Knolselder kan je alleen van oktober tot maart verkrijgen.
Variëteiten
De drie meest bekende soorten selder zijn de groene selder, de witte selder en de knolselder. Groene selder wordt ook wel snijselder genoemd en is pittig van smaak. De witte selder of bleekselder is zachter van smaak en wordt vooral rauw gegeten. Van de knolselder wordt alleen de verdikte eetbare wortel gegeten.
Op de markt
Bij aankoop moet groene en witte selder fris ogen, stevig zijn en lekker ruiken. Bruine plekken en slap loof wijzen erop dat de groente niet meer zo vers is. De knol van een knolselder moet stevig en droog zijn en het blad moet een frisgroene kleur hebben.
Hoe schoonmaken?
Voordat je selder klaarmaakt, moet je hem grondig spoelen.Het onderste witte gedeelte met de fijne worteltjes moet je afsnijden. Een knolselder moet geschild worden. Je kan de selder snijden in de gewenste grootte.
Hoe bereiden?
Selder kan je zowel rauw als gekookt, gestoofd of geroerbakt eten. Selder is ook erg lekker in soep.
Hoe bewaren?
Groene of witte selder verwerk je best zo snel mogelijk. Je kan hem nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Knolselder bewaar je enkele weken op een droge en koele plaats. Gesneden knolselder kan je niet lang bewaren, hooguit enkele dagen in de koelkast.
Lekkere combinaties
Selderij in combinatie met kerrie of sinaasappel en gember is gedurfd, maar overheerlijk.
Tips
Recepten